– Komfyren er hjemmets største brannkilde

En komfyrvakt kan redde hjemmet ditt fra å gå opp i røyk.

Brannvesenet rykket i fjor ut til 3 344 boligbranner i Norge, hele 1 516 av disse var branner eller branntilløp på komfyren. 16 av disse var i Finnmark. (Illustrasjonsfoto)  Foto: Komfyrvaktkampanjen/Infratek

nyheter

Statistikk fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) viser at brannvesenet rykket ut til 16 komfyrbranner i Finnmark i 2017.

– Komfyren er hjemmets klart største brannkilde. Så godt som alle komfyrbranner skyldes tørrkoking og ikke tekniske feil ved produktet. Da er det veldig fint å ha en komfyrvakt som hindrer at farlige situasjoner oppstår. Vi anbefaler alle å installere komfyrvakt, sier leder for forebyggende i Alta brannvesen, Roger Thorsen, i en pressemelding.

Komfyrvaktkampanje

Torsdag 15. februar arrangeres en nasjonal komfyrvaktkampanje for å få økt oppmerksomhet rundt de altfor mange komfyrbrannene.

Komfyrvaktkampanjen er en del av «Alt vi kan mot brann», som er en nasjonal satsing frem til 2020 på brannforebyggende arbeid målrettet mot risikoutsatte grupper. Bak «Alt vi kan mot brann» står DSB, Norsk brannvernforening, Finans Norge, Norsk brannbefals landsforbund, Feiermesterens landsforening, Nelfo, Branninformasjonsforum, det lokale eltilsyn og sakkyndige selskap.

15. februar vil også ansatte fra Alta brannvesen stå på Amfi Alta for å snakke om komfyrvakt og forebyggende tiltak, får Altaposten opplyst.

Slik fungerer komfyrvakten

Det er krav til komfyrvakt i alle nye boliger og hvis det legges opp ny kurs til komfyren. De samme reglene gjelder for fritidsboliger. Komfyrvakter får du kjøpt hos flere elektronikkbutikker, i en rekke kjøkkenbutikker og i nettbutikker.

– De fleste sitter nok på en historie om da det holdt på å gå skikkelig galt på kjøkkenet. Enten om da det ringte på døren, eller da babyen begynte å skrike på soverommet. Litt uoppmerksomhet er alt som skal til for at en brann skal blusse opp og komme ut av kontroll, sier Thorsen.

Komfyrvakten fungerer ved at en sensor overvåker kokeplatene. Hvis sensoren oppdager fare for brann, utsløser den en alarm. Om ingen reagerer på denne, gir sensoren beskjed til en bryter om å kutte strømmen til komfyren.

– Komfyrvakten er enkel å installere, forsikrer Thorsen.

Det er allikevel verdt å merke seg at komfyrvakter som skal plugges i stikkontakten kan du montere selv, mens komfyrvakter for fast tilkobling må monteres av en elektriker.

Fordeler

I tillegg til å være et forebyggende tiltak, gir noen forsikringsselskaper gir deg sikkerhetsrabatt på forsikringspremien hvis du har installert en FG-godkjent komfyrvakt.

For spesielt utsatte personer kan hjelpemiddelsentralene installere komfyrvakt gratis, ifølge sikkerhverdag.no.