I et åpent brev til Finnmark fylkeskommune, toppolitikere i Finnmark og Boreal, tar bygdelagslederne Ingse Marie Tvedt i Kvalfjord-Pollen bygdelag og Merete Bergly i Hakkstabben og Altneset bygdelag, bladet fra munnen.

– For ettertiden, finner vi oss ikke i å bli satt til side ute i Rognsund. Vi krever at det må komme på plass et reservefartøy i Boreal som betjener alle avvikene. Vi godtar heller ikke at det alltid går utover rute 310 AltafjordXpressen  når det bli problemer med fartøy andre steder.», skriver de to bygdelagslederne.

De forteller at de var veldig godt fornøyde med rutetilbudet som ble opprettet i 2016, da man fire ganger i uka kunne komme seg til og fra Alta med rutebåten. Nå har det vært heller dårlig stelt med regulariteten og slik beskriver de situasjonen: «Store deler av  2017 og starten på 2018 har i lange perioder vært langt fra noe å skryte av. Må vi lage oppstyr i media hver uke for å bli hørt, eller kan det ordnes på en ordentlig måte? » spør Tvedt og Bergly.

De er sterkt kritiske til at Rute 310 AltafjordXpressen blir tatt ut av ruta for å betjene andre ruter forskjellige steder i fylket. Det skriver de har blitt gjort uttallige ganger av ulike årsaker. Det bygdelagene peker på i brevet er at det er greit at et ekstrafartøy settes inn for å betjene rute 310, men ikke så lenge dette ekstrafartøyet fjernes og tas ut av ruten flere ganger i uka.

Årsaker til elendigheten

Bygdelagene peker på det de mener er grunnen til at huritgbåten tas vekk fra rute 310 og fører til kanselleinger og omlegginger.

n Da raset gikk mellom Lille – og Store Lerresfjord. Her ble hurtigbåten fra rute 310 benyttet i flere måneder. Dette medførte 1 til 2 timers lengere reisetid for befolkningen i Rognsund.

  • Feil på ferja mellom Nyvoll og Korsfjord.

  • I tillegg gikk hurtigbåten til rute 310 ved siden av ferga i 2 døgn etter at ferga var kommet i full drift.

  • Når det er feil på hurtigbåtene/mannskapsmangel o.l. i lopparuta da blir også hurtigbåten i rute 310 tatt ut av vår rute.

  • I januar 2018 har det vært ekstremt. Både hurtigbåtene «Melkøy» og «Falkefjell» har vært ute av drift. «Ingøy» er tatt ut av vår rute og satt i rute VargsundXpressen.

  • I tillegg har «Ingøy» betjent utenom oppsatt rute Øksfjord – Sørvær i hele januar.

Dette har medført at Rognsund har vært uten hurtigbåt/godsforbindelse i så å si hele måneden. For at befolkningen i Rognsund ikke skal dø pga. matmangel, har hurtigbåten «Nefelin» kjørt dagligvarer ut til Kvalfjord 2 onsdager.

Er dette lovlig?

De to bygdelagene slår fast at folk heller lar være å reise til Kvafjord eller til Altneset i helgene, fordi de ikke vet hva slags båt som betjener sambandet søndag.

«Skolebåten «Nordic Sky» er også blitt satt inn for å betjene rute 310. På denne årstiden i landvindskuling og mye frost, er denne båten, uansvarlig å sende i rute 310 AltafjordXpressen. Ved flere anledninger har den ikke tatt hele ruta inn til Alta, kun til Storekorsnes. Dette har medført at endel reisende har valgt og ikke reise.», skriver bygdelagene.

Bygdelagslederne stiller spørsmålstegn ved lovligheten av å kutte hurtigbåtanløpene, som de så langt i år ikke har hatt fredager i hele januar eller så langt i februar. «Kan dette være lovlig i hht. kontrakten mellom Finnmark Fylkeskommune og Boreal ? », spør Bergly og Tvedt. Som også lurer på hvorfor ikke hurtigbåtene som betjener Sørysundbassenget blir satt inn som reservefartøy.

– Er disse rutene fredet for avvik, spør Tvedt og Bergly. Som samtidig bekymrer seg over at AltafjordXpressen skal gå skoleskyssen til Pollen, dit de mener det kan bli vanskelig å anløpe hvis det er dårlig vær.

Bygdelagene etterlyser samtidig svar på sine brev om signalanløp for Bia og Pollen med skoleskyssbåten på de dagene hvor «Nordic Sky» går i rute til Alta. Her har bygdelagene stadig ikke fått svar på sine brev sendt i juni 2016 og i juni 2017.

Bygdelagene er kritiske til at Hurtigbåten Ingøy skal betjene Øksfjord-Sørvær kommende fredag, til tross for et Statens vegvesen slår fast at veien er åpen mellom Hasvik og Sørvær flere ganger daglig, altså at de som skal til Sørvær kan benytte ferga.