Men bompenger for å løse veiutfordringene i Alta, det sier hun bom stopp til.

– Nei, det er jeg ikke villig til å gå med på. Da får vi heller stå litt i kø, sier småbarnsmora og studenten fra Kaiskuru, mens hun holder nøye oppsyn med bilen foran, samtidig som hun lurer fremover i første gir.

Lang kø

Mediehuset Altaposten treffer Maria i den lange køen som danner seg hver eneste morgen på tur ned fra Kaiskuru og mot E6-krysset på Kronstad. For når «alle» skal på jobb og skole omtrent samtidig, blir det kork.

– Ja, på det verste har det vært kø helt opp til svingen mot Kaiskuru og man stå i ett kvarter i kø minst, men i det siste har folk som kommer fra Kronstad og Saga-sida vært veldig flinke å slippe oss ut på veien, så nå går det bedre, sier Knudsen.

ØNSKER RUNDKJØRING: Maria Knudsen fra Kaiskuru tror en rundkjøring ville gjort utfarten mot E6 smidigere og tryggere. Foto: Even Martinsen

For det er nettopp den store økningen av boligfelt i Saga og Nerskogen som gjør at trafikken har økt i Østre-Alta. De som kommer fra Tverrelvdalen om morgenen kan fort møte køen langt opp i bakken som går ned mot E6 i Saga. Hvis man har vært uheldig med timingen. Tommy Berg bor i krysningspunktet Saga/Tverrelvdalen og Mediehuset får en lynrask kommentar fra han i det han stopper opp midt på E6, for å slippe noen «kaiskurianere» ut på hovedveien med glidelås-strategien.

– Ja, man må jo hjelpe dem ut. Jeg prøver å slippe ut en 3-4 biler hvis det er mulig, sier Berg.

– TRENGER BOMPENGER: Mediehuset traff også Tommy Berg i køen. – Avlastningvei finansiert med bompenger er løsningen, sa Berg, mens han slapp tre kaiskurianere ut på veien. Foto: Even Martinsen

– Trenger bompenger

I motsetning til Maria Knudsen er SV-politikeren klokkerklar på at vi trenger bompenger.

– Jeg lever godt med at det er litt kø, men skal folk unngå køer må vi begynne å ta kollektivt for å unngå disse køene eller så må vi ha avlastningvei. En rundkjøring her vil ikke hjelpe. Det er jo nettopp rundkjøringen på andre siden av Altabrua som er flaskehalsen. Nei, vi må ha avlastningsvei, som fordeler trafikken fra Kaiskuru og fra Saga-sida på to separate veier. Og for å få dette finansiert må vi gå for bompenger. Hvis ikke må vi stå i kø og vente på avlastningsveien i 20-30-40 år, mener Berg, som minner om at køen er like lang og stillestående på morgenkvisten for folk som bor på vestsiden av Alta.

– Hva til dem som mener at bomring i og rundt byen vår vil gjøre Alta til en uattraktiv og kostbar by å både leve i og å besøke?

– Det har jeg ingen tro på. Både Harstad og Tromsø gjør det samme, og dette er prisen å betale for å bo i en by i vekst og ved å være en del av innfarståra til Finnmark. Det er klart det er upopulært, men vi er nødt å videreutvikle oss, sier Berg, som sammen med SV, Ap, KrFog Uavhengig representant stemte for bompenger da kommunestyret behandlet dette for noen år siden.

MÅ STARTE TIDLIG: Å starte for sent hjemmefra Kaiskuru betyr lang ventetid for å komme seg ut på E6. Foto: Even Martinsen

Må være på hugget

Maria Knudsen medgir at man må være skikkelig på hugget når man skal ut på E6 rundt klokka åtte om morgenen.

– Ja, man må være våken og smette ut straks man ser en mulighet. Men det er klart, det er en stressende situasjon og plutselig kan det smelle, sier hun.

– Hvor irriterende er det hvis bilen som står først i køen ikke kjører ut, dersom bilene fra Saga-sida gir en åpning?

– Det er veldig, veldig irriterende. Samtidig skjønner man det jo hvis det er en eldre sjåfør, eller kanskje en som nylig har tatt lappen.

– Hva synes du om de som stopper og slipper dere ut?

– De er helt super. Før kunne man se at biler kjørte rundt barnehagen for å komme opp på Kronstad- bakken for å prøve å komme seg ut der. Men slik er det ikke lenger, fordi folk fra andre siden slipper oss ut. Og kanskje har også folk blitt flinkere til å starte litt tidligere hjemmefra. At ikke alle starter samtidig.

– Hva tenker du om at veiløsningen kanskje ikke kommer før om 20 år?

– Åj, det hørtes lenge ut, sier Maria og henger seg etter en bil som oser ut på veien i morgenrushet.

GLIDELÅS: Bilene fra Saga-sida har heldigvis skjønt at de må hjelpe de fra Kaiskuru ut på veien. Da er det om å gjøre å være våken når anledningen byr seg. Foto: Even Martinsen