Altaposten har de siste to årene hatt flere store oppslag som har belyst en allerede urovekkende mangel på kvalifiserte lærere i grunnskolen i Alta. Også helsevesenet i Alta sliter, i likhet med de fleste finnmarkskommunene, med å få besatt utlyste sykepleierstillinger.

– I politisk ledelse er vi fullstendig klar over at vi står foran et dramatisk rekrutteringsproblem. Allerede er det alt for stor andel timer i grunnskolen i Alta som undervises av lærere uten godkjent utdanning. På lærerutdanningen står mange pulter tomme og vi har en lærerstand med veldig mange som nå nærmer seg pensjonsalder. I utgangsunktet er det sentrale myndigheter som må løse rekrutteringsproblemene, men nå må også Alta kommune komme på banen, sier varaordfører Anita Håkegård Pedersen til Altaposten.

Foreslo stipend

Hennes parti, SV, foreslo for over ett år tilbake innføring av 20.000 kroner i stipend per år til alle som tar lærerutdanning mot bindingstid i skoleverket i Alta etter endt utdanning. Det fikk SV aldri Ap med på. I stedet ble det pekt på at rekrutteringsutfordringene var store også for sykepleiere og at en måtte gå bredere ut enn bare mot lærerne. I årets budsjett ble det derfor satt av 500.000 kroner til rekrutteringstiltak.

– Politisk har vi bevilget pengene og bedt administrasjonen om å finne fram til hvordan vi best kan bruke pengene. Det betyr at vi må finne ut hvor rekrutteringsproblemene er størst og sette inn virkemidlene her. Så må vi fortløpende vurdere om tiltakene treffer godt nok, og om vi må ha mer penger og enda mer attraktive tilbud, påpeker varaordføreren og legger til:

– Stipend er absolutt et aktuelt tiltak. Jobbgaranti kan også være et annet tiltak. Samtidig må vi aktivt besøke videregående skole og andre rekrutteringsarenaer for å fortelle om vårt behov og de tilbud vi har .

Arbeidsordre

Håkegård Pedersen forteller videre at rekrutteringsutfordringene for sykepleiere og lærere har vært et hyppig tema i politisk ledelse. At ingenting konkret er kommet ut til tross for at krisen forsterkes dag for dag, beklager hun.

– Vi har gitt administrasjonen en arbeidsordre. Penger er bevilget, og vi skal ha på plass konkrete tiltak innen søknadsfrister går ut i år. Jeg har stor tro på at vi innen kort tid kan presentere mange gode tiltak som kan være «gulrøtter» som får flere til å velge en utdanning som gir en kompetanse  vi i økende grad etterspør i kommunen, konkluderer Anita Håkegård Pedersen.

Sykepleierutdanning

Politiske ledelse har jobbet svært aktivt med å få på plass en sykepleierutdanning ved UiT i Alta. Et prøveprosjekt med sykepleierutdanning ved den gangs Høgskolen i Finnmark ble avsluttet i 2014. Det  var en enormt suksess med nærmest 100 prosent lokal andel studenter, gode karakterer og høy gjennomføringsgrad. Før årets valgkamp lovte Høyres toppkandidater Frank Bakke-Jensen og Marianne Haukland en restart av utdanningen i Alta. I budsjettet kom det imidlertid ikke ei krone, så neste mulighet er 2019.

– Enormt skuffende og et klart løftebrudd, men nå må vi jobbe enda hardere for å få utdanningen på plass i 2019. I beste fall kan vi kanskje få oppstart i januar 2019, sier Anita Håkegård Pedersen.