I innspurten til valgkampen gikk tidligere ordførerkandidat og mangeårig toppolitiker i Alta og Finnmark,  Rolf Pedersen, førs ut og advarte velgerne mot å stemme Høyre. Advarselen ble gitt på grunn av det Pedersen oppfattet som motstand mot en helhetlig utredning av sykehusstrukturen og oppbygging av akuttilbud i Alta. Derfor ba Pedersen Høyres velgere og sympatisører tenke seg godt om. Noen dager senere snudde han, også da med bred dekning i lokalavisen, og sa at han hadde fått forsikringer som gjorde at han kunne anbefale alle å stemme Høyre, og at dersom en virkelig ønsket utredning var det kun en ny Høyre-dominert regjering som kunne sikre et slikt utfall.

– Jeg snudde etter i hovedsak å ha snakket med Marianne Haukland. Hun hadde da stått fram i en direktesendt TV-debatt i regi av Altaposten med en klar bekreftelse av at hun ville stemme ja til utredning og dokument-8-forslaget i regi av Venstre. I samtalene bekreftet hun dette og ga meg et helt klart inntrykk av å ha viktige personer i Høyre bak en strategi som skulle gi akuttilbud og fødeavdeling i Alta, forklarer Høyre-veteranen.

Stemte ned utredning

Da Stortinget behandlet dokument-8-forslaget sen kveld og inn på natt til fredag gikk Haukland på talerstolen. Her sa Haukand i at  hun ville vrake valglovnaden, men var trygg på at hun ville få «tilgivelse» fordi at hun og Høyre i prosessen rundt dok-8-forslaget hadde fått på plass klare forbedringer av helsetilbudet for Alta og Kautokeinos befolkning.

STØTTER HAUKLAND: Jo Inge Hesjevik, leder Finnmark Høyre, sier at både Høyres gruppe og Marianne stemte i tråd med ønsket til Finnmark Høyre Foto: Altaposten

– Marianne stemte i tråd med det Finnmark Høyre forventet at hun gjorde. Hadde hun stemt ja til forslaget om utredning ville det samtidig ha stoppet opp og utsatt byggingen av et nytt sykehus i Hammerfest. Utbyggingen her er allerede på overtid i forhold til behovet for et nytt bygg, og jeg er glad for at Marianne på en klar og god måte fulgte opp det Finnmark Høyre står for, sier leder i fylkespartiet, Jo Inge Hesjevik.

– Hun stemte samtidig mot et årsmøtevedtak i Finnmark Høyre med krav om utredning?

– Ja, det stemmer at vi har et årsmøtevedtak om utredning av sykehusstrukturen.  Men slik dok-8-forslaget var utformet kolliderte det med et annet viktig standpunkt for  Finnmark Høyre. Vi er tydelig på at Hamemrfest sykehus skal bygges ut og at vi ikke kan gjøre noe som skaper usikkerhet og på sikt svekke fagmiljøet som er bygd opp her. Fortsatt er Finnmark Høyre for å utrede sykehusstrukturen, og jeg er ganske sikker på at folkekravet om akuttilbud og fødeavdeling i Alta vil bli uredet og innfridd, sier Hesjevik.

Har forståelse

Høyre-lederen har forståelse for at det fra hans partikamerater i Alta kommer kritikk, og at de er skuffet over det de opplever som et klart løftebrudd fra en representant de har stemt inn på Stortinget. Under stortingets behandling av dok-8-forslaget sa Høyres nestleder i helsekomiteen, Sveinung Stensland, at partiet under hele valgkampen hadde gjort det klart for velgerne at Høyre ikke kom til å stemme for dok-8-forslaget.

– Jeg mener at det ikke er noe løftebrudd. Finnmark Høyre og Høyre generelt er for å ha et best mulig beslutningsgrunnlag. Vi er ikke redd for å få fram fakta og er i alle sammenhenger tilhenger av gode utredninger. Personlig kan jeg ikke denne saken godt nok til å si at den er utredet godt nok, men stoler på departementet og Helse Nord når de sier at det ligger mange og grundige utredninger til grunn for den strukturen vi nå har, sier Hesjevik og legger til:

– Det er greit med et søkelys på Mariannes stemmegivning og det hun lovet før valget. For Finnmark Høyre er det likevel nå viktig å slå ring om henne nå på grunn av meningsytringer mot henne som person, spesielt på  sosiale medier. Det er ytringer som er å betrakte som ren hets og langt over streken.

Ingen hets

Partiveteran Rolf Pedersen ber Altaposten få fram at det ikke er han selv som nå tar et oppgjør med Haukland, og at han kun svarer etter direkte henvendelse fra media. Hans innvendinger er på sak og ikke person.

– Vi kom dessverre i den ulykkelige situasjon at jeg satte min personlige troverdighet på spill med å anbefale velgerne å stemme Høyre etter de forsikringer jeg fikk fra blant annet Marianne. Til Marianne og Høyre er det bare å si at jeg håper at den strategien som er valgt gir Alta/Kautokeino-regionen et like godt og likeverdig tilbud med byer/tettsteder på vår størrelse, klargjør Pedersen.

Selv mener han at et løfte direkte til velgerne er hellig. Pedersen peker på at det var god tid før valget både for Marianne selv, men også toppkandidat Frank Bakke-Jensen, å gå ut å korrigere løftet 2. kandidaten ga om å stemme ja til dok-8-forslaget. Det ble ikke gjort. Heller tvert om. Til Marianne Hauklands forsvar påpeker Rolf Pedersen at lederne og tette samarbeidspartnere i partiet burde ha grepet inn og sørget for at hun ikke kom i denne situasjonen. De har nå et ansvar for at det er en tillitsbrist mellom velgerne en av partiets fremste unge talenter.

– Jeg er selv er veldig skuffet, men vil osamtidig oppfordre alle til å avstå fra kritikk eller utsagn mot Marianne som kan oppfattes som hets, sier Pedersen.

Dypt skuffet

Rolf Pedersen vil ikke legge skjul på at saken og det han oppfatter som løftebrudd opprører han.

– Jeg er skuffet, dypt skuffet, og vet at det er veldig mange i Alta Høyre som har det som meg.  Så får vi glede oss over at pasientene med akutte sykdommer eller skader nå skal få komme rett til Tromsø og slippe en omvei til Hammerfest. Men jeg frykter at også dette løftet vil bli utvannet eller brutt.

Likeverdig tilbud

Høyre-veteranen sier at helsetilbudet betyr svært mye for han personlig og hans familie, og tror det gjelder veldig mange.

– Min utfordring til helseminister Bent Høie er følgende: Kan du garantere at jeg og innbyggerne i Alta skal få like rask og god akutt hjelp ved akutt sykdom og skade som alle andre stedet i landet med en omtrent samme befolkningsstørrelse? Det er det dette handler om. Trygghet for liv og helse. Og ikke arbeidsplasser som noen synes å tro.

Altaposten har vært i kontakt med Marianne Haukland om hennes stemmegivning i dok-8-saken og samtalen hun hadde med Rolf Pedersen før valget. Haukland ønsker ikke å kommentere saken etter tunge dager med mange reaksjoner og tilfeller av direkte hets mot sin person.