– Julepynt med lys kan være en brannfelle

Slår du av adventslysene om natten? Det bør du gjøre, mener forsikringsbransjen.

Denne lysestaken kjenner mange igjen. Den står kanskje i vinduet ditt, og står på døgnet rundt. Denne tok fyr.   Foto: Presse

nyheter

– Julepynt med lys kan være en brannfelle om den ikke brukes riktig, sier brannekspert Odd Magne Skjerping i Frende Forsikring i en pressemelding.

Lysestaken du ser over tok fyr i det ene lyset og flammen spredte seg til gardinene. Huset ble helt nedsotet etter branntilløpet.


Desember er høytid for brann. Dette bør du tenke på

Brannsjefen i Alta deler sine tanker rundt branner som oppstår i julestria.


– Slå av om natten

Det er oppfordringen fra Skjerping.

Når en lyspære går på julebelysningen, vil spenningen og temperaturen øke på de andre pærene. Blir de overopphetet kan de antenne tekstiler i nærheten. Dette kan føre til brann, spesielt når de er i nærheten av annen pynt som lett tar fyr.

– Bruk aldri lyspærer som er sterkere enn det julepynten er beregnet for. Svimerker er et alvorlig faresignal, sier Odd Magne Skjerping. Branneksperten mener det er viktig å ta noen enkle forholdsregler.

– Ta en sjekkerunde før du legger deg. Kjenn etter om det er varmgang i kontakter og koblinger. Skru av belysningen om natten, og når du ikke er hjemme, sier han.


– Bytt batteri

– Bruk dagen i dag til å skifte batteri på røykvarsleren.


– Vær forsiktig med plasseringen

I tillegg til brannfarlig julepynt, bruker vi mer strøm enn vanlig i desember. Små og store lager mat på kjøkkenet, og vi fyrer i peis og ovner for kos og varme, også det øker risikoen for brann.

– Vi passer godt på levende lys, men mange glemmer at det er brannfarlig å plassere adventsstjerner og flerarmede lysestaker inntil gardiner eller annen julepynt. Forsikringsselskapene får meldt en rekke slike brannskader i adventstiden, avslutter Skjerping.