Gunnvald Nilsen er opprørt etter at partifelle Haukland fra sin stortingsplass i det hele tatt vurderer å stemme mot løftet hun ga velgerne i Alta.

Bønn til Laila

Alta Høyre ønsket renominasjon av Laila Davidsen på plassen som Haukland fikk. Ifølge Nilsen har Davidsen over tid fulgt opp både Alta Høyres, folkets og kommunens ønske i sykehussaken på en meget god måte. Partiveteranen viser til at Davidsen, som nå er leder i Alta Høyre, aldri har latt seg presse av verken helseminister eller andre sentralt i Høyre.

– Skader Alta Høyre

Han mener at Haukland ved å la seg presse til å stemme mot valgløftet hun har gitt, ikke bare vil skade seg selv, men også Alta Høyre og den generelle tilliten til politikere.

– Håpet om å få Høyre og Ap til å være med på utredning er borte med Mariannes utspill. Hun er i ferd med å gjennomføre et politisk selvmord, og tilliten er i ferd med å forsvinne fullstendig. Jeg har hele tiden fryktet at Marianne ville stemme nei til utredning. I dag er det mange med meg som på en måte er glad for at de ikke stemte Høyre ved stortingsvalget.

– Under press

Venstres profilerte sykehusforkjemper Trine Noodt er enig med Høyre-veteranen i at det vil være et svik mot velgerne å stemme stikk i strid med løftet som ble gitt i valgkampen. Hun håper at Haukland vil stemme ja til utredning under plenumsbehandlingen, både for saken skyld, men også for å ikke svekke tilliten til politikere generelt.

– Det blir lett politikerforakt når en sier en ting i valgkampen og noe helt annet noen uker etterpå. Når det er sagt vil jeg minne alle engasjerte medborgere på at Marianne helt opplagt er utsatt for et ekstremt press. Helseminister Bent Høie styrer både fornuft og følelser i Høyre, og er vant til å ha en lydig stortingsgruppe. Jeg kan veldig godt tenke meg hvilket press det internt er satt på Marianne. Jeg føler virkelig med henne, og håper hun klarer å stå i mot presset, sier Noodt.

God jobb

Selv er Noodt svært glad og veldig imponert over jobben partikamerat og nyvalgt stortingsrepresentant Carl Erik Grimstad har gjort i helsekomiteen.

– Der flertallsinnstillingen i vage ordelag sier hvilke tilbud som skal komme i Alta, og hvordan de skal organiseres, så legger Grimstad inn tydelig og konkrete merknader. Det betenkelige er at når Grimstad konkretiserer flertallsmerknaden hopper flertallet av. Derfor er det all grunn til å stille spørsmål om hva som ligger i «smulene» som flertallet tilbyr Alta, sier Noodt legger til:

– Flertallet Høyre, Ap og SV  kommer med en mange bastante påstander om hvorfor befolkningen i Alta /Kautokeino IKKE kan få akuttilbud og fødeavdeling. Samtidig gjør de alt som er mulig for å unngå at påstandene blir etterprøvd av fakta og utredning. Det er komplett uforståelig, og forteller at Høyre og Ap er redd for at egne påstander ikke lar seg forsvare av fakta.