– Bytt batteri

– Bruk dagen i dag til å skifte batteri på røykvarsleren.

BRUK DAGEN: Alle nordmenn oppfordres til å bytte batteri i røykvarsleren 1. desember.  Foto: Knut Falch / NTB scanpix

nyheter

Anmodningen kommer fra brannvesenet på 1. desember, som er røykvarslerdagen. Ved inngangen til adventen er branningeniør Marit E. Wisløff ved Alta brann- og redningskorps svært opptatt at folk tar sine forholdsregler. Mer levende lys og peiskos gjør risikoen større enn vanlig, gjerne i kombinasjon med inntak av alkohol.

Branningeniør Marit Wisløff  Foto: Arkivfoto

I perioden 2000 og fram til i dag har det eksempelvis vært 1 349 bygningsbranner i Finnmark. Det har omkommet 31 personer i brann i samme periode, opplyser Alta brannvesen i en pressemelding.

– Halvparten av alle dødsbranner skjer i boliger som ikke har fungerende røykvarslere. Når en brann oppstår har du kun få minutter på deg til å komme deg ut av huset, påpeker Wisløff i meldingen.

Regelverket tilsier at alle boliger skal ha røykvarslere eller brannalarmanlegg og du må ha minst én varsler i hver etasje. Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom, også når døren mellom rommene er lukket.

– Du bør koble røykvarslerne sammen, slik at alle varslerne piper samtidig ved brann. Dette kan gi deg verdifull tid til å evakuere og være med på å redde deg og din familie, fastslår  Wisløff, som ber om jevnlig testing og støvsuging av varslerne.

1. desember står representanter fra Gjensidige og brannvesenet på Amfi fra kl 14-16 for å prate om Røykvarslerdagen og brannvern generelt.