Det sier stortingsrepresentant Bengt Rune Strifeldt (Frp) med et smil om munnen. Han viser til at Frp har ambisjoner om at Ronny Berg skal overta ordførerkontoret, og at jobben med å få sunn økonomisk drift i kommunen allerede er i gang.

For Alta, og svært mange andre kommuner i landet, tilsa regjeringens forslag til statsbudsjettet en endring i eiendomsskatteloven som fritok maskiner, linjer og installasjoner for eiendomsskatt. Nå er dette endret etter at regjeringspartiene kom til enighet med Venstre og KrF om budsjettet for 2018.

– Vi har spilt inn til våre forhandlingsledere at det er viktig at kommunene ikke settes i en vanskelig økonomisk situasjon når det nå tas et svært viktig grep for å gi næringslivet et bedre grunnlag til å utvikle og sikre arbeidsplasser. Sammen har regjeringspartiene, Venstre og KrF kommet ut med et veldig bra budsjett, sier Strifeldt i en kommentar.

– Mindre kutt

Budsjettforlik på Stortinget er godt nytt for Alta kommune. Både for nåværende ordførerpartier og eventuelt nye. På 2018-budsjettet ville lovendringen ha gitt kommunen et inntektstap på seks millioner kroner i 2018.

I tillegg ville den nye trafostasjonen på Skillemo og 420 kV-linja, som er under bygging blitt fritatt for eiendomsskatt. Et inntektstap for Alta kommune på ytterligere seks millioner kroner.

– Jeg vil tro at både rådmann og hele kommunestyret er veldig godt fornøyd med at budsjettforliket sier at master, linjer og nettanlegg fortsatt skal være underlagt eiendomsskatt slik som i dag. Det betyr at det er opp til Alta kommune og andre i samme situasjon å bestemme om linjenettet skal beskattes, og eventuelt på hvilket nivå, klargjør Alta-representanten på Stortinget.

NY PÅ TINGET: – For meg er det viktigst at vi styrker Forsvaret i nord, sier Bengt Rune Strifeldt som også ser frem til Landmaktsproposisjonen. Foto: privat

I media har den foreslåtte omleggingen av eiendomsskatten gått under navnet «maskinskatten», mye fordi den i mange kommuner omhandler industri og produksjonsutstyr. Alle disse kommunene kommer bra ut til, tross for det ikke vil bli anledning å ta eiendomsskatt på produksjonsutstyr og maskiner. Først av alt loves det i forliket full kompensasjon til kommunene for tapte inntekter, og en overgangsordning på syv år.

Lokal debatt

Debatten om eiendomsskatt vil allikevel rase i Ala kommune. Rådmannen Bjørn-Atle Hansen har i sitt forslag til budsjett og økonomiplan foreslått å øke skattesatsen fra 5,5 til 7,0 promille på verker/bruk og næringseiendommer.

Det er under denne kategorien linjer og nettinstallasjoner kommer, og rådmannen regner med at økningen av skattesatsen alene vil gi 10 millioner kroner i økte inntekter. Mange av millionene vil komme fra Telenor og Statnett. Sistnevnte vil bli en av kommunens desidert største enkeltstående skatteytere når linje og stasjon står ferdig. Fortsatt vil Statkraft og Alta Kraftverk være størst skatteyter, og vil få skrevet ut ei skatteregning som er flere millioner kroner høyere enn i dag. For 90 prosent av lokalt næringsliv vil økningen kun være på noen få tusenlapper årlig.

Onsdag gikk gruppeleder for Frp, Ronny Berg, ut med en klar beskjed om at partiet er prinsipiell motstander av eiendomsskatt. Til tross for dette, slo Berg fast at det ikke er rom for fase ut eiendomsskatten slik kommuneøkonomien er per i dag. Frp sier samtidig plent nei til rådmannens invitt om å øke skattesatsen for verker og bruk, og er innstilt på kutt for å finne inndekning for de tapte inntektene som er lagt inn i rådmannens budsjettforslag.

KrF-penger

I forhandlingene om statsbudsjettet var det ifølge riksmedia først og fremst KrF som stod på for å sikre kommunene kompensasjon for tapte inntekter som følge av bortfall av maskinskatten.

– Det er ikke bare KrF som har æren for at inntektstapet til kommunene nå kompenseres. Venstre er glad for at maskinskatten nå er borte, men vi spilte også inn kravet om kompensasjon og overgangsordning, sier Trine Noodt.

Hun gir ikke et klart svar på om Venstre lokalt vil støtte rådmannen i økt skattesats for verker og bruk, slik at Statnett, Telenor og Statkraft kan bli nødt til å betale økt eiendomsskatt de kommende år.

Trine Noodt. Foto: Jarle Mjøen

SVs Otto Aas er glad for at kommunene fortsatt vil få kompensasjon for de nye installasjonene i form av enorme master, linjer og store stasjoner.

– Men det skulle bare mangle. Dette er inntekter blant annet Alta kommune har vært stilt i utsikt til å få. Vi tilrettelegger og tar belastningen, og skulle få kompensert gjennom økte inntekter fra eiendomsskatt. Jeg har god samvittighet selv om Statkraft, Telenor og Statnett bidrar med millioner kroner som kommunen kan bruke på skole og helse for innbyggerne, sier Aas.

Otto Aas. Foto: Arkiv