Sigurd kan bli årets veteran

Altaværingen Sigurd Pedersen er blant de rekordmange forslagene til Forsvarets veteranpris 2017.

KRYSSER FINGRE FOR NOMINERT VETERAN: Sigurd Pedersen (til venstre) har i alle år stått på for veteranene og deres familier. Han er aktiv i Alta lokallag av NVIO, Norges veteranforening for internasjonale aksjoner. Her ser vi Sigurd sammen med leder for NVIO avdeling Alta, Per Martin Ovesen.  Foto: Kita Eilertsen

nyheter

For femte gang skal den gjeve Forsvarets veteranpris deles ut, og to kjendiser som i disse dager studerer navnet Sigurd Pedersen fra Alta og lurer på om han bør få den for 2017, er veteranprisrådets Anniken Huitfeldt og forfatter Jon Michelet. Forsvarssjefen skal selv tildele prisen, under den nasjonale veterankonferansen i Sandefjord i november.

For å bli aktuell for prisen, må man ha gjort seg særlig bemerket gjennom innsats for veteranene, eller også for veteranenes familier.

Stor interesse

Forsvaret bekrefter at den aktuelle altaværingen er en av de nominerte til årets pris.

– Han skal også ha fått et nominert-diplom i posten, sier veteraninspektør Tom Guttormsen til Altaposten. På diplomet står det: "Nominertdiplomet er en anerkjennelse av ditt engasjement for veteraner, og en erkjennelse av at noen har foreslått deg som kandidat til Forsvarets veteranpris for 2017."

Hvem som har nominert Pedersen er uvisst, Forsvaret verdsetter i alle fall initiativet.

– Det er fint å se at folk engasjerer seg i arbeidet med å fremme kandidater, sier Guttormsen.

GJEVE TING: Skulle Sigurd få prisen, kan han pryde bokhylla med denne metallskulpturen. Den viser et sverd stukket tilbake i slira, et symbol på at man er tilbake fra striden.   Foto: Forsvaret

I de årene prisen har eksistert har det årlig kommet inn mellom 18 og 38 kandidatforslag. I år er tallet hele 53. Veteraninspektøren mener den store interessen for prisen viser engasjementet for veteranene.

– Den mest vesentlige og kanskje viktigste delen av veteranarbeidet i Norge gjennomføres av frivillige. At så mange blir foreslått til prisen viser at det gjøres mye bra for våre veteraner, sier han.

Hovedpersonen selv har denne uken vært på reisefot, og vanskelig å komme i kontakt med. Forsvaret sier at de mot slutten av denne uken lager en shortlist, altså velger ut noen få som går videre.