Her bor Norges dårligste betalere

Landets dårligste betalere finner vi i Finnmark-kommunene Gamvik og Hasvik.

Inkassoselskapet Lindorff har kåret landets beste - og dårligste betalere. Illustrasjonsfoto.  Foto: Altaposten

nyheter

Det melder inkassoselskapet Lindorff i en pressemelding.

TOPP OG BUNN: Finnmarkinger er dårligst i landet til å betale regninger.  Foto: Lindorff

– Historisk har Finnmark vært et av fylkene med størst betalingsproblemer. At 1 av 10 har betalingsproblemer i enkelte kommuner skyldes høyere arbeidsledighet enn andre steder i landet, sier direktør for marked og kommunikasjon i inkassoselskapet Lindorff, Stig Inge Eikemo i pressemeldingen.

Finnmark innehar altså fem av ti plasseringer på topp ti-listen over kommuner med størst andel innbyggere med betalingsanmerkninger. Totalt var det i årets andre kvartal 4 828 personer i Finnmark med betalingsanmerkning. Disse hadde i gjennomsnitt 4,6 betalingsanmerkninger.

– Felles for disse er at det ikke er særlig mange personer mer betalingsanmerkning. Bare i Oslo var det nesten 40 000 med betalingsanmerkning i andre kvartal – i hele Finnmark var det 4 828 personer med tilsvarende problemer, sier Eikemo.

Dette er en betalingsanmerkning
  • En betalingsanmerkning er en inkassosak som ikke er betalt, etter flere purringer.
  • Anmerkningene registreres hos kredittopplysningsbyråene og slettes når man gjør opp.
  • Kan medføre avslag på søknad om bla. boliglån, kreditt og abonnementer, noe som betyr at handlingsrommet for din privatøkonomi kan bli betydelig begrenset.
  • Hvis problemet har oppstått anbefaler vi å ta kontakt med leverandører og inkassoselskaper, og forklar saken.
  • Ofte er de positive til å finne en løsning, for eksempel i form av betalingsutsettelse, nedbetalingavtale eller mulighet for å returnere en vare. Betal de små kravene først, slik at du slipper å få gebyrer på dem.

Ta kontakt

På landsbasis hadde 255 000 privatpersoner i Norge betalingsanmerkning ved utgangen av andre kvartal 2017. Det er 2,2 prosent flere over det siste året. Det betyr at i snitt 5,6 prosent av landets befolkning har betalingsanmerkning – som oppstår når regninger ikke blir gjort opp og går til inkasso.

–  Hvis du får problemer oppfordrer vi alle til å ta kontakt med leverandører og inkassoselskaper for å forklare saken. Ofte er de positive til å finne en løsning, for eksempel i form av betalingsutsettelse, nedbetalingsavtale eller mulighet for å returnere en vare, sier direktøren.

Sogn og Fjordane best

Landets beste betalere bor i Sogn og Fjordane. I Hornindal kommune har bare 1,55 prosent av innbyggerne betalingsanmerkninger, mens Vik og Gloppen ikke langt bak. Totalt var det 3 040 personer i Sogn og Fjordane som hadde betalingsanmerkning.

– Sogn og Fjordane dominerer listen over kommuner med minst andel av innbyggere med betalingsanmerkning. Det er imponerende at åtte av ti kommuner på topp-listen ligger i fylket, som preges av mange sterke næringer, sier Eikemo.

Sogn og Fjordane har også den laveste summen på gjennomsnittlig krav per person med betalingsanmerkning. Gjennomsnittet for fylket er 113 800 kroner, foran Telemark med 125 000 kroner.