På valgvaken hjemme hos seg selv var stemningen fin, kunne Venstres toppkandidat Trine Noodt fortelle en time før midnatt mandag. Hun har gjort det til en tradisjon å invitere kjente og kjære til god mat og drikke når stemmene telles opp. Så også i år.

Men selv om den store usikkerheten rundt partiets oppslutning kunne få enhver tro Venstre-velger til å dirre av spenning, lot ikke Noodt seg affisere. Da vi snakket med henne på telefon klokka 23 hadde partiet både vært over og under sperregrensa – den magiske grensa som utløser utjevningsmandater.

– Nei, jeg har det helt fint, dette ordner seg nok. Jeg tror vi kommer over sperregrensa, svarte hun på spørsmål om hvordan det står til med nervene.

– Stemningen er hyggelig og praten går løst, vi har det hyggelig ilag, fortsatte Noodt.

Dårlige målinger

Men om roen var i behold, måtte Noodt konstatere at partiet hennes gjorde et klart dårligere valg enn for fire år siden. Målingene den siste tiden har ikke vært spesielt oppløftende, overraskelsen var dermed ikke stor over at det ble et resultat rundt sperregrensen:

– Vi har hatt målinger som har vært sånn passe, det å sikre syv mandat har vært kjempeviktig for oss. Klarer vi det så skal vi være storfornøyde, sa Noodt.

(Artikkelen fortsetter under grafikken)

– Det har vært en tung valgkamp. Vi ser nok at vi er havnet i samme situasjon som det SV opplevde etter å ha sittet i regjering, vi har fått merke slitasjen man kan oppleve i et samarbeid med større partier.

Venstre gjorde et godt valg i Alta, men i de øvrige av fylkets kommuner ble det minus. Samlet går partiet fram fra 3,6 til 4,2 prosent i Finnmark, grunnet den gode oppslutningen i Alta.

– Finnmark Venstre går fram som ett av tre fylkesparti. Vi har nesten doblet oppslutningen i Alta. Så vi har gjort noe riktig, sa Noodt.