– Bare seks av ti tar celleprøver regelmessig

Det vil Kreftforeningen og kampanjen #sjekkdeg gjøre noe med.

FOR FÅ: Randi Børresen vil at flere kvinner skal sjekke seg for livmorhalskreft.  Foto: Kreftforeningen

Humant Papillomavirus (HPV)

De fleste tilfeller av livmorhalskreft, utvikler seg langsomt ved at normale celler gradvis forandrer seg til forstadier til kreft, også kalt celleforandringer.

Infeksjon med Humant Papillomavirus (HPV) er årsaken til utvikling av livmorhalskreft. En vedvarende infeksjon med HPV over mange år kan gi alvorlige celleforandringer i livmorhalsen, som ubehandlet noen ganger utvikler seg til kreft.

Det finnes over 200 typer av HPV. Rundt 20 HPV-typer forekommer hyppigere hos kvinner med livmorhalskreft enn hos kvinner med normal celleprøve. De fleste tilfellene av livmorhalskreft er forårsaket av HPV type 16 og 18.

Kilde: Kreftforeningen.

nyheter

Ifølge Randi Børresen ved distriktskontoret i Tromsø, som dekker fylkene Finnmark, Troms og Nordland, lar over 250.00 kvinner være å ta en celleprøve av livmorhalsen.

– Det er et veldig høyt tall. Med kampanjen vil vi rett og slett at kvinnene skal ta kontakt med fastlegen sin for å få tatt en celleprøve, Sier Børresen.

Nasjonal dugnad

Børresen forklarer at fastleger landet rundt vil vie spesiell oppmerksomhet til betydningen av celleprøver og oppfordre kvinner til å ta livmorhalsprøven.  Gynekologer ved 12 sykehus deltar også i en nasjonal dugnad den 18. september og vil tilby timer for å ta disse.

 I Nord-Norge vil UNN tilby timer.

Viktig å oppdage tidlig

– For dere som bor i Finnmark, så er det viktig å bestille en time hos fastlegen og ta celleprøven. Ved å teste seg, og eventuelt oppdage tidlig, kan man kan få behandling og få gjort noe med det.

Siden kampanjen ble lansert i 2015 har minst 34.000 kvinner tatt prøve. På rundt 1.400 av disse har det blitt oppdaget celleforandringer.

– Det viser at kampanjen har effekt. Allikevel er det bare seks av ti kvinner som tar celleprøver regelmessig. Det er for få, sier Børresen.