– Ap har forlatt meg

74 år gamle Tormod Suhr er ikke lenger Ap-velger.

STEMMER SENTERPARTIET: Tormod Suhr sier han velger vekk Ap til fordel for Senterpartiet. Han tror Altas velgere kan sikre Geir Iversen stortingsplass, etter at Senterpartiet har gjort støtten til sykehus i Alta enda klarere.  Foto: Jarle Mjøen

nyheter

Kronstingen som siden han fikk stemmerett har puttet Ap-seddelen i valgurna har bestemt seg for at denne gang får ikke partiet han har hatt et livslangt kjærlighetsforhold til hans stemme.

– Det er ikke jeg som har forlatt Ap, men Ap som har forlatt meg og altaværingene, sier den tidligere brannsjefen, laksefiskeren og friluftsentusiasten.


– Har en plan for sykehus

I ren Olsen-banden-stil skal Sp sikre Alta sykehus.

Helse viktigst

Suhr, som er sprek til sine 74 år år å være, forteller at helsetilbudet er blitt viktigere og viktigere når han skal vurdere politikere og politiske parti. Det å kunne vite at familien får god og rask hjelp om uhellet, eller alvorlig sykdom, skulle inntreffe, er avgjørende for hvem han mener bør styre landet.

– Det er lett å tenke på egen situasjon, eller de nærmeste. Men det er like ille å høre at sambygdinger, venner eller andre, må sendes til Hammerfest før de kan få hjelp ved UNN i Tromsø. Viktig tid går tapt.  Eller at det tar folk med hjerneslag eller hjerteinfarkt timer å få satt i gang livsnødvendig behandling, noe som kan få fatale utfall for den det gjelder, sier 74-åringen, som oppfordrer alle i Alta og Kautokeino til å stå fram lørdag og kreve endring.

– Mot Alta

Han sier at frustrasjonen over Ap ikke kun gjelder mangelen på empati og vilje til å ta kravet om akuttilbud og fødeavdeling på alvor. Å nekte å få fram fakta før milliardinvesteringer skal gjøres, synes han er helt forkastelig.

– Jeg har spurt meg selv; hva kan de ulike kandidatene gjør for oss i Alta om de kommer på Stortinget? På lista til Ap har vi Steinar Karlstrøm fra ei hedersslekt i Alta på 3. plass, en som utvilsomt ville jobbet for Alta, men han kommer ikke inn. Runar Sjåstad, og ikke minst Ingalill Olsen, har aldri kjempet for noe i Alta. Spesielt sistnevnte har tvert om motarbeidet Altas interesser, ikke minst når vi snakker om helse.

Stemmer Sp

Suhr peilet seg tidlig inn på Senterpartiet som sitt alternativ til Ap. Fra flere hold har imidlertid mannen som i over 30 valg har stemt Ap, blitt advart om at Senterpartiet har vært på vei vekk fra de klare lovnadene fra partitoppene om utredning og traumesykehus i Alta.

– Jeg er svært glad for å høre at toppkandidat Geir Iversen garanterer at han og Senterpartiet helhjertet  etter valget vil følge opp jobben med å få akuttilbud på sykehusnivå og fødeavdeling til Alta. Lundteigen er en hederskar, som ikke er redd for å si fra. Har han støtte i partiet, kan vi regne med Senterpartiet. Da holder vi fast ved et rød-grønt alternativ, forklarer Tormod og legger til:

– Vi ser alle at Trine Noodt gjør en kjempejobb for Alta og Finnmark, men problemet er at vi ikke en gang vet om Venstre kommer over sperregrensen. Derfor er Trine mindre aktuell.

– Er du alene i Ap-familien om å tenke slik du nå gjør?

– Nei, alle rundt meg sier det samme. Vi kan ikke stemme på et parti som lover å motarbeide de viktigste tilbud. Jeg tror ikke Ap får mange stemmer i Alta, er avskjedshilsen fra det som en gang var en trofast Ap-velger.

– Er uenig

BEKYMRET: Fylkesordfører Runar Sjåstad er lei seg og bekymret over at trafaste velgere nå forlater partiet med begrunnelse i sykehussaken.  Foto: Jarle Mjøen

 

Toppkandidat for Ap og tidligere fylkesordfører, Runar Sjåstad, sier at han har stor respekt for «sine» velgere i Alta som har vurdert om de fortsatt kan gi sin støtte til Ap, men har kommet til etter nøye vurderinger at de ikke kan.

– Det er ikke bra for Ap, men ikke overraskende er jeg er uenig i deres konklusjon. Når jeg nevnes blant toppkandidatene som skal ha motarbeidet  Alta,  vil jeg bare si at som regionalpolitiker har stått i fremste rekke for mange gode og viktige Alta-prosjekt. Jeg kan nevne skoleutbygging, avtaler med Finnmarkshallen og mange andre prosjekter, blant annet direkte støtte til Alta IF og BUL for toppsatsing i fotball. Så jeg føler meg ikke truffet. Når gjelder sykehus i Alta står Ap står på dagens sykehusstruktur. Er ikke det godt nok for altavelgerne, er det synd, men vi som er kandidater må stå ved partiprogrammet, sier Sjåstad.