– Nå er vi sjef over alt

– Det er litt rart å være eldst, men det er bra på en måte.

DE NYE SJEFENE: Sjuendeklassejentene Vilde Abrahamsen Wik, Marte Klemetsen Misund, Farwa Mohammed Rasheed, Ida Helen Johnsen, Carmen Kristin Isaksen og Sara Uglebakken synes det er godt å se hverandre igjen etter en lang sommer.  Foto: Vidar Kristensen

nyheter

I dag var det skolestart i Finnmark, og på Elvebakken skole møtte 270 elever opp til første dag med skrekkblandet fryd. 1. klassingene med sommerfugler i magen, 7. klassingene med en litt mer blasert tilnærming.

– Hadde det ikke vært så mye fag, så hadde det vært godt å være eldst. Å skulle være eldst var stort helt til vi fikk vite at vi skal ha lekse hele året, nå er det ikke så stort lenger, sier Nicolai Nilsen fra  Kaiskuru.

Prater tøv

Han står ved inngangen til F-fløya sammen med sju-åtte kompiser og venter på at skoleklokka skal ringe inn for første gang i det siste året på barneskolen.

– Men det er fint å møte kompisene igjen og prate tøv, slår han fast.

Uniformeringen er treningsklær og fritidsjakker. Selv om første skoledag alltid er litt høytidelig, har åtte av ni treningsbukse på seg. Oliver Henriksen er unntaket.

– Mamma sa jeg måtte ha på meg dongeribukse, så da ble det sånn, sukker Oliver.

De andre synes ikke første skoledag er noe å pynte seg for. Kanskje det blir annerledes om ett år.

TØFFERE ENN TOGET: Karl Kristian Sønvisen, Torfinn Bull, Ulvar Gundersen, Emil Grønn, Martin Wilhelmsen, Oliver Henriksen, Nikolai Nilsen, Marius Mikkelsen og Tobias Strøm Pedersen gruer seg til fagene, men gleder seg til ungdomsskolen om ett år.  Foto: Vidar Kristensen

Sjef over musikken

– Å begynne på ungdomsskolen blir bra, mener OIiver.

– Javel, forklar?

– Der er det kantine og man får sitte med telefonen.

– Nei, den må du levere inn, visste du ikke det?

– Jaja, men man har jo bare en til, så leverer man inn en dritt-telefon som ikke virker, forklarer Oliver.

Også jentene i 7. klasse gleder seg til ungdomsskolen. Men de er litt mer positive til det neste skoleåret enn guttene.

– Nå er vi sjef over alt. Vi skal styre musikken i friminuttene, sier Farwa Rashid.

– Det er litt rart å være eldst, men det er bra på en måte, for da er vi sjef, sier Sara Uglebakken, som setter pris på å møte vennene igjen etter åtte ukers ferie.

– Også blir det bra å ha førsteretten til ballbingen. Det er fint å være eldst, slår Sara fast.

Ny plan på gang

Rikke Raknes hadde i dag sin første skolestart som kommunalleder for oppvekst. Hun tilbragte deler av formiddagen på Sandfallet ungdomsskole, der både rektor og inspektør er ny i stillingene.

– Det er en veldig spennende og stor dag for ansatte og elever. Her på Sandfallet har de hatt en bra første dag, med nye folk i ledelsen, forteller Raknes.

– Ellers; er det samme gamle leksa, bokstavelig talt, i Skole-Alta?

– Ja, det er jo det. Den eneste forskjellen er at vi har en skole mindre. Nå i høst går vi gang med et stort og viktig arbeid, nemlig ny kommunedelplan for oppvekst. Da tar vi tar hele området som handler om barn og unge, og staker ut kursen for skolene de neste 12 årene. Det blir et omfattende og viktig arbeid, fastslår Raknes.

FULL FART FRA FØRSTE SEKUND: Mens sjuendeklassingene chiller utenfor F-fløya, bruker sjetteklassingene den ledige tiden før skolen starter i ballbingen.  Foto: Vidar Kristensen