Studenter tar kredittlån

– ¨Det er behov for en levekårsundersøkelse.

STUDENTLEDER: Altaværingen Mats Johanse Beldo leder NSO som mener tiden er inne for at regjeringen ser nærmere på levekårene til studentene.  Foto: NSO/Skjalg Bøhmer Vold

nyheter

Det mener Mats J. Beldo, leder i Norsk studentorganisasjon (NSO).

Seks prosent av unge mellom 18 og 29 år tar opp kreditt- eller forbrukslån for å forsørge seg selv, viser en undersøkelse.

De fleste i gruppen er studenter, viser en fersk undersøkelse utført av YouGov for Nordea.

Undersøkelsen viser samtidig at forbrukslån er særlig populært blant unge menn – hele 10 prosent av menn mellom 18 og 29 år forsørges på kreditt, skriver Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Det er trist om de unge må sette seg i kredittkort­gjeld for å komme seg gjennom studiene, sier Elin Reitan, for­bru­ker­øko­nom i Nor­dea.

Reitan mener at grunnen til at unge tyr til kredittgjeld er at studiestøtten ikke strekker til.

– Studiestøtten har på langt nær holdt tritt med økningen i levekostnadene, og de færreste makter å leve alene på denne. Da er det lett å ty til dyre kreditter for å få det til å gå rundt, sier hun til ANB.

En undersøkelse gjennomført av Sentio for Norsk studentorganisasjon (NSO) i fjor viser at 28 prosent av norske studenter benytter eller tidligere har vært nødt å benytte forbrukslån/kredittkort for å dekke sine basisutgifter (mat, bolig, helsetjenester). I levekårsundersøkelsen for studenter fra 2010 oppga en av fire at de fikk regelmessig økonomisk støtte fra familie.

– Når forskjellen på hvor mange som trenger kredittkort/forbrukslån blant studenter og «ikke-studenter» i samme aldersgruppe er så stor, mener vi i Norsk studentorganisasjon at dette viser behovet for at regjeringen starter arbeidet med å gjennomføre en ny levekårsundersøkelse blant studenter, sier leder Mats J. Beldo i NSO.

– Vi kan ikke tvinge studentene til å velge mellom å prioritere vekk studiene for jobb, eller å ta opp dyr kredittgjeld, legger han til.

Seks prosent av unge mellom 18 til 29 år tar opp kreditt- eller forbrukslån for å dekke daglig forbruk. De fleste i gruppen er studenter. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix