Glød har nemlig gjennom sin styreleder Harald Karlstrøm, søkt om opsjon på bruk av et område i Øvre Alta til reiselivsaktiviteter. De har nemlig en ide om å etablere en nisselandsby akkurat her.

– Vi har ikke mange nisseturister i Alta, så vi ser på mulighetene rundt dette og prøver å finne et egnet sted, bekrefter Karlstrøm, som har sendt søknad til Fefo for å se om området kan settes av til et slikt formål. I Alta kommunes arealplan er området regulert som landbruksareal, men ifølge søknaden stiller kommunen seg likevel positiv til nisseplanene.

Helårsaktivitet

Karlstrøm er prosjektleder for Glød Explorer og han sier at foreløpig er ikke planene så veldig konkrete.

– Vi skal se på om det er mulig å lage en julenisseaktivitet i en eller annen form. Utfordringa med en nisselandsby er hvordan vi skal få til en helårlige aktivitet rundt dette, sier han, det må nok kombineres med andre ting.

PROSJEKTLEDER: Harald Karlstrøm, styreleder i Glød Explorer as. Foto: Vidar Kristensen

Han ser for seg at flere reiselivsaktører i Alta kan samarbeide videre om prosjektet.

– Vi har tatt et initiativ til dette for å få det i gang, så må vi bestemme i løpet av høsten om vi skal gå videre med dette, sier han.

Det er satt opp noen delmål i forhold til prosessen og arbeidet fremover men det er foreløpig ikke gjort noen markedsanalyser eller satt opp budsjett.

– Vi gjør en såkalt mulighetsstudie, så må vi beslutte om vi skal gå videre eller legge ned prosjektet. Går vi videre med dette, vil det naturlig nok begynne å koste penger, påpeker han.

Ikke masseturisme

Nisseland i Finland er stor industri og nissen er på jobb hele året, men det er ikke et slikt konsept Karlstrøm ser for seg i Alta. Derfor vil han ikke se på Finland som konkurrent.

– Vi ønsker ikke den masseturismen vi ser i Finland, sier han, og ser heller ikke på det som særlig realistisk i Alta.

Lite og koselig

Selv om det er lite som er definert og spesifisert i dette prosjektet, tror Karlstrøm at det ikke skal så mye til for å skape en unik opplevelse – og han røper at dyr er viktig.

– Jeg tror ikke det skal så mye til. Koselige ting som man ellers ikke opplever. Man behøver ikke å lage all verdens sirkus rundt og det skal ikke være noe stress, mener han.

Området det er søkt om er derfor litt avsides og skjemmes ikke av lyd og lys fra omkringliggende bebyggelse eller vei – men samtidig nært, konkluderer han.

KOSELIG: Kos med nisse. Foto: Privat

Vi øyner derfor at det vil bli et nytt arbeidsmarked i Alta for nisser. Karlstrøm er ikke selvskreven som julenisse, selv om han har lansert idèen om en nisselandsby i Alta.

– Julenissejobben er fortsatt ledig, bekrefter han, og legger til at det vil nok bli behov for flere nisser.