Oppdatert

Sibelco gikk ned for telling

Driften på Stjernøya tilbake etter virusangrep.

RAMMET: Industribedriften Sibelco i Altafjorden er rammet av det globale viruset.  Foto: NCM

nyheter

– Det stemmer at vi er angrepet av virus, bekreftet Marit Hov Bjellvåg, IT-ansvarlig i det verdensomspennende selskapet Sibelco.

– Stjernøya er nede, sa Bjellvåg i formiddag, som her siktet til Sibelco Nordic AS sin gruvedrift på øya i Altafjorden. Hun la ikke skjul på at konsernet var alvorlig rammet.

Onsdag ettermiddag kunne selskapet opplyse overfor NRK at driften var tilbake

Angrepet globalt

Bjellvåg var av forståelige grunner travelt opptatt da Altaposten ringte etter klokken 12, men hun rakk å bekrefte at angrepet er meget alvorlig.

- Vi er rammet globalt, i alle regioner. Australia og Mexico kom litt unna, men ellers er vi 50 prosent nede. Nå er det svært hektisk hos oss, sa hun.

Løsepenger

Sibelcos IT-ansvarlig sier at det er en variant av Petya-viruset som rammet dem. Petya er et løsepengevirus som krypterer og låser ned maskinen, og krever penger for å frigjøre maskinen og gi innholdet tilbake til eieren.

–  Vi er rammet ikke bare på operativsystem, men også nedenfor dette nivået, sa Bjellvåg.

– Hva betyr dette i praksis?

– At vi er rammet på harddisknivå.

– På Sibelcos harddisker rundt om i hele verden?

– Ja. Vi har noe produksjon som ennå går på egne nettverk, men ellers er vi som sagt alvorlig rammet, sier IT-ansvarlig. Sibelco produserer glass og mye annet, og har mer enn 10.000 ansatte på drøyt 200 produksjonssteder i over 40 land, sa Bjellvåg tidligere i dag. Nå skal altså driften være tilbake igjen.