Loppa kommune har for mye eiendommer og ønsker å kvitte seg med boliger og bygg de ikke trenger. I Bergsfjord står det gamle såkalte "herredshuset" som ble bygget av dagens ordførers bestefar på slutten av 50-tallet, da kommuneadministrasjonen ble flyttet fra Øksfjord til Bergsfjord. Huset har inneholdt barnehage og lager til vaktmestertjenesten i Bergsfjord. Barnehagen er lagt ned, vaktmestervirksomheten skal flytte ut og det bor folk i en leilighet i byggets andre etasje. I tillegg er det lokaler som skolen tidligere benyttet.

Må vente

Da saken ble behandlet i kommunestyret mente SVs Cato Kristiansen at hele bygget burde vurderes bygd om til ungdomsboliger. Og han mente kommunen måtte vente med salg til en boligpolitisk handlingsplan er klar og behandlet av kommunestyret.

I saksframlegget der administrasjonen foreslår salg av huset til høystbydende heter det at vedlikeholdsetterslep fordrer investeringer på tre millioner kroner for å komme opp til dagens standard.

– Vi ønsker at rådmannen får en vurdering på hva det vil koste å bygge om hele bygget til ungdomsboliger, sa SVs Cato Kristiansen.

Berit Land fra Arbeiderpartiet som selv bor i Bergsfjord stilte seg undrende til at kommunen hadde tenkt å selge bygget, uten at de som i dag bor i leiligheten og leier av kommunen er orientert om det planlagte salget.

Ikke orientert

– De som bor der har gjort det i 26 år og de ble ikke engang orientert da det i januar ble tatt takst på bygget, og de har ikke hørt noe om planene om salg, sa Berit Land. Som understreket at boligen er gammel, men normalt slitt og ikke beheftet med feil.

– Så jeg spør om det har vært meldt behov for å pusse opp, eller har kommunen latt boligen forfalle, sa Berit Land.

IKKE VARSLET: Arbeiderpartiets Berit Land ville vite hvorfor leietakerne i herredshuset ikke var varslet om tenkt salg av huset. Hun syntes dette var en underlig framgangsmåte, mens rådmann Marion Høgmo sa de ikke ville varsle noen før vedtak om salg var gjort. Foto: Magne Kveseth

– Bygget kunne nok ha vært vedlikeholdt bedre, men jo lenger Loppa kommune er eier desto mer forringes verdien. Vi kan legge dette ut for salg og gi mulighet til dem som vil satse på ny virksomhet i Bergsfjord. Bygget kan være et attraktivt objekt når vi skal legge til rette for utvikling her i Bergsfjord. Og bare for å ha det sagt, vi kaster ikke folk på gata, vi skal ta vare på folk som leier hos kommunen, men vi tror det hadde gitt en positiv effekt å legge herredshuset ut for salg, sa høyreordføreren. Han la til at hvis de skulle satse på ungdomsboliger skal det bygges nytt, slik vi vil foreslå i den boligpolitiske handlingsplanen.

Detaljstyring

– Skal pengene inn på fond eller til teknisk drift hvis det blir salg, ville Senterpartiets Fabrice Caline vite.

Dette fikk varaordfører Stein Thomassen til å ta ordet og mene noe om detaljstyring fra kommunestyret.

– Det får nå være måte på, sa varaordføreren.

– Dette er ikke detaljstyring. Dette handler om å gjøre en jobb i forkant, sa SVs Cato Kristiansen.

Arve Berntzen fra Ap mente det var feil å selge herredshuset før man hadde på plass en boligpolitisk handlingsplan, salget av herredshuset i Bergsfjord ble derfor utsatt, nettopp i påvente av en handlingsplan.

Berit Land syntes SVs forslag om å vente var bra. Hun sa både Cermaq og De Wilde-slippen i Bergsfjord ville gi folk arbeid og slik boligen står i dag koster den ikke kommunen noe med en stipulert vedlikeholdspost på 24.000 årlig og leieinntekter på 69.000 kroner fra husleie.

Saken ble så utsatt inntil man har fått en egen boligpolitisk plan, slik fellesforslaget fra Ap, SV, og Sp lød på.