– Hver bevegelse teller

– Dine30 er vår oppfordring om en halvtime mosjon daglig.

2 TOMLER OPP DINE 30 : – Vi ses på Lathari på onsdag klokken 17. Der får du og familien din sunn middag og er garantert Dine30 for den dagen, sier fysioterapeut Karina Haus Steinshylla ved Frisklivssentralen i Alta.  Foto: Arne Hauge

nyheter

– Dine30 er en nasjonal kampanje, og vi valgte Verdens aktivitetsdag 10. mai for å markere kampanjen og inspirere flest mulig til å bli med. Årets oppfordring er å prøve Dine30 i tretti dager, du vil kjenne forskjell, sier Karina Haus Steinshylla ved Frisklivssentralen i Alta. Hun sier markeringen i Alta foregår onsdag klokken 17 på Lathari, i regi av Frisklivssentralen og Alta demensforening.

– Kroppen er skapt for bevegelse og hverdagsaktivitet. Tretti minutter fysisk aktivitet daglig gir overskudd, livskvalitet og beskytter mot sykdommer og plager, sier hun.

Kan deles opp

Dessverre nås målet om daglig mosjon bare av 3 av 10 voksne.

– Hver bevegelse teller, det er tretti minutter om dagen som gjelder, minner Karina om, og sier det er smart å dele halvtimen opp i mindre økter.

– Ti minutter aktivitet tre ganger om dagen er akkurat like bra som en halvtime i ett, sier hun, og ber oss tenke på trapper og bakker og omveier som fine muligheter. Helt gratis, og mens du likevel er på farten.

– Hver gang du blir litt andpusten, så investerer du litt mer i helsa di, sier hun, og sier det er smart med «beredskapsplaner» for alt mas og kjas som kan forpurre planen din om noen minutters hverdagsmosjon.

Er her for deg

Frisklivssentralen og Alta demensforening oppfordrer hele familien til å ta middagen på Lathari på onsdag. Sisa kultursenter vil servere sunn mat fra grillen, samt frukt og grønt og diverse. Selvfølgelig blir det aktiviteter, sier Karina.

– For både store og små. Rebus og aktivitetsløype, tautrekking og mer, sier hun, og sier at hvis du trenger videre hjelp til å komme i gang med mosjon og endrete vaner, så står Frisklivssentralen i Alta til tjeneste.

– Vi ønsker flere som kan trene med oss, og planlegger fra høsten av nye kurs både innen kosthold og tobakk, sier hun.

Verdens aktivitetsdag har eksistert siden 2002, og Frisklivssentralen i Alta nås blant annet via deres egen facebookside.