Onsdag ble Nasjonal transportplan lagt fram, i forbindelse med en pressekonferanse i regi av regjeringen. Kort tid etter var opposisjonen på plass med kritikk, mens posisjonen gjorde sitt for å fremsnakke fremlegget – som samlet har en ramme på rekordhøye 1.064 milliarder kroner (inkludert 131 milliarder i bompenger – også dette rekord) over en tolvårsperiode.

Av nye prosjekter på vei, sjø og jernbane (se grafikken over) er det foreløpig snakk om snaut 400 milliarder kroner – dette tallet vil øke noe da enkelte sekkeposter ikke er fordelt mellom fylkene.

Ingen andre fylker kan vise til et tilsvarende tall, selv om Bergens Tidende anfører at mye av bevilgningene først kommer mot slutten av perioden.

Helt i bunnen ligger Finnmark (ekstern lenke) med 2,7 milliarder, Nord-Trøndelag med 6,5 milliarder og Sogn og Fjordane og Troms med rundt 10 milliarder.

På Høyre sine sider kan du lese europaminister Frank Bakke-Jensen sine tanker om NTPen, og hva han synes er «spesielt gledelig» med Nasjonal transportplan (ekstern lenke).