Alle som har kjørt hundespann for første gang forstår hva statsråden mener, og det var god medisin i disse trumptider å se Anniken Hauglies ærlige begeistring da hun var tilbake. Rød i kinn og klar for Maj-Lis Klingans bidusgryte og beretning om Suolovuopmi fjellstues historie og planlagte framtid.

Hauglie måtte selv sale opp dyrene fra altabedriften Bechs Racing Kennel. Sånn bjeffing og potensiale for knute på tråden har vi ikke hørt siden Finnmark SV hadde årsmøte, men høyrekvinnen fikk kustus på flokken, og satte av sted med et rykk i nakken på sin politiske rådgiver i sleden.

Mye å bygge på

Under Hauglies besøk i Kautokeino og Alta var tiden for knapp til å beslaglegge henne med de store kritiske spørsmål, hun ble likevel poket på overlevelsesmulighetene for reiselivet i Finnmark. Hun svarte at reiselivet i Finnmark har utrolig mye å bygge på, og at potensialet for vekst er større enn få andre steder.

NAV Finnmark var godt representert i delegasjonen, med folk fra ledelsen til stede både ved Finnmark Rein og Suolovuopmi fjellstue. Hauglie fikk høre at faglærte folk er en utfordring å få kloa i, og hun fikk høre at Finnmark og vårt reiseliv har en særlig dragning på eventyrlysten, oppfinnsom og flittig arbeidskraft fra andre land.

Ingen flylovnad

– Reiselivet i Finnmark har en formidabel mulighet til å øke. Det er store muligheter for vekst, sa Hauglie, som minnet om Innovasjon Norge og andre steder hvor det fins penger.

Skral flyforbindelse ble tatt opp, men der nektet ministeren å love noe som helst, og satte det på spissen da hun sa at Finnmarks reiselivsfortinn og vekstpotensial er stort uavhengig av flytilbudet.

– Få steder på kloden har opplevelser som de dere kan tilby her på vidda, sa ministeren.