Advarer mot svak is på regulerte vann

– Vær forsiktig og bruk sunn fornuft.

ADVARER: Statskraft advarer mot svak is på regulerte vann. (Illustrasjonsfoto)  Foto: Arkiv

nyheter

En vinter med skiftende temperaturer medfører at folk som ferdes ute på vann og vassdrag bør være ekstra oppmerksomme. Statskraft har sendt ut advarsel om usikker is.

– Vær oppmerksom på at isen kan være usikker på regulerte vann. Spesielt ved innløp og utløp. Ta hensyn til markeringsgjerder. Disse må ikke forseres, heter det.

Kraftverkssjef i Alta, Ole Christian Povenius, forklarer at dette er en generelt varsel, og ikke myntet på konkrete vassdrag. Varslingstjenesten varsom.no viser også at isen er tykk og dekket med snø – dermed farbar.

– Dette er noe vi gjør denne tiden av året, spesielt når vi ser at det begynner å bli litt redusert livskvalitet. Det er for å nå folk, som ferdes i reguleringsområder, til å være litt ekstra obs, forklarer Povenius.

Og før du tar deg ut på vannet er oppfordringen:

– Bruk sunn fornuft.  Det har vært en variert vinter med ulik temperatur som har gjort sitt med isen. Vær oppmerksom!

Kraftverkssjef Ole Christian Povenius.  Foto: Vidar Kristensen / arkiv

– Kan komme overraskende

Ånund Sigurd Kvambekk er skredekspert i Norges Vassdrags og Energidirektorat (NVE). I liket med Povenius ber han folk være ekstra oppmerksomme. Særlig der det strøm under isen:

– Her vil det være farlig uansett.

– Generelt er det tykk is i Finnmark, men på regulerte vann kan det være dårlig is langs land, i tillegg ved inntak og utløpsområder, som kommer på steder hvor det ikke er naturlig dekke og kan derfor komme på overraskende seder. Generelt er det ute på de store flatene som det er mest homogene og sikre forhold, sier Kvambekk.