– Ingen ting å være redd for. Finnmark er Finnmark, tror Stig Anton Eliassen i Alta Event AS.

Advarsel

Ap-politiker Ole Steinar Østlyngen har fryktet prosessen, selv om man i Alta har gjort sine grep for å møte regelendringene.

– Tar de scooteren også fra oss, blir jeg sur, sa en flammende ivrig Ole Steinar Østlyngen (Ap) under næringslivsdagene i 2014. Østlyngen advarte mot at Alta kan havne totalt i bakleksa på grunn av en lovendring som altså nå i mellomtiden har kommet på plass.

– Vi har vært best i alle år, men med nye lover som kommer neste år, blir Tromsø i sin fulle rett til å lage løyper rett fra byen, sa Østlyngen. Han viste til Altas fortrinn med mange tusen scootere og verksteder og guider, men at fortrinnet kan være borte om fem år.

Bestemme selv

Nå har det altså gått troll i ord, i alle fall når det gjelder lovendringen, noe stortingsrepresentant Jan Henrik Fredriksen i Frp er strålende fornøyd med.

– Vi har myknet opp i lovverket om snøscooterkjøring. Nå lar vi kommunene selv bestemme om de vil åpne for snøscooterturisme, hevder Fredriksen.

SELVRÅDERETT I PRAKSIS: – Nå lar vi kommunene selv bestemme om de vil åpne for snøscooterturisme, sier stortingsrepresentant Jan Henrik Fredriksen. Foto: Magne Kveseth

– Dette mener vi i Fremskrittspartiet er lokal selvråderett i praksis. Dette åpner for snøscooterløyper, og gir store muligheter for den lokale turistnæringen, sier stortingsrepresentanten.

Finnmark er Finnmark

Spørsmålet er om vi her i Finnmark vil miste gjester, som heller drar til steder som Tromsø og Levi? Alta Event AS driver med scootersafari og nordlysturisme, og eier Stig Anton Eliassen tar livet med ro i forhold til problemstillingen.

– Det tror jeg ikke har noe å si. Finnmark er Finnnmark og noe helt spesielt som folk fortsatt vil komme for å oppleve. Vi har vidda og stillheten, vi har det samiske og reinsdyrene, vi har maten og den friske luften. Vi har så mye her i Finnmark, sier turoperatøren, som sier at konkurranse som følge av oppmykning neppe er noe å være redd for.

La dem tilby

– De færreste reiser til Svalbard kun for å kjøre snøscooter, de drar for å se alt det andre, landskapet, lyset og isbjørn. På samme måte har Finnmark sine fantastiske ting å vise fram. La Tromsø tilby scootersafari, jeg tror ikke vi kommer til å merke færre kunder hos oss av den grunn, sier Eliassen.

At det nå åpnes for vinterturisme med snøscooter, skyldes lovendringer Stortinget vedtok i 2015.

Trygt & hyggelig

– Dette betyr at man nå i kommunalt fastsatte snøscooterløyper kan legge til rette for virksomheter som ønsker å ha snøscooterkjøring som en del av sitt tilbud, sier Jan Henrik Fredriksen. Han nevner følgende eksempler:

– Turkjøring i trygge og godt merkede løyper, kjøring til utkikkspunkt for å se nordlys, eller kjøring til leirplasser for hyggelige måltider, overnatting eller andre friluftsaktiviteter, sier han.