Øvelsen Joint Viking, en nasjonal øvelse hvor hovedmålene er å øve på krisehåndtering og forsvar av Norge, vil i år gjennomføres fra 6. til 15.mars i området Alta–Lakselv–Karasjok. I den forbindelse inviterte Forsvaret pressen i Finnmark til pressemøte på Scandic hotell i Alta i går, torsdag.

Her var kontreadmiral i Sjøforsvaret Nils-Andreas Stensønes for å gi den siste briefingen før øvelsen, og han er ikke i tvil om at selv om vi er i kraftig undertall mot russerne, så har vi masse å stille opp med om det kommer til stykket.

– Forsvaret i Norge er ikke stort, men det vi har er veldig god kapasitet. Intensjonen er å bygge det opp og trene og øve mer, slik at vi kan bli raskere og bedre. Norge er basert på en allianse, så vi er ikke alene og Norge er en bit av det store spillet:

– Norge er en del av NATO, og NATO er en del av fundamentet for norsk forsvar og norsk sikkerhetspolitikk. Det å evne å operere effektivt med amerikanske og britiske er derfor viktig. Vi skal kunne kommunisere godt, men ikke minst skal de kunne operere i det barske klimaet Finnmark har, sier Stensønes til

TV Nord

.

Kontreadmiral i Sjøforsvaret Nils-Andreas Stensønes. Foto: TV Nord

Oppfordrer til tålmodighet

Når 8.000 tusen soldater inntar Finnmark 9. mars for å delta på øvelsen vil det merkes, også blant lokalbefolkningen. Mange husker nok Cold Response-øvelsen. Det gjør også Forsvaret.

–Vi har lært siden sist og har satt opp en solid organisasjon for å ta vare på miljøvern. Vi er opptatte av å ikke ødelegge naturen, ikke forsøple og unngå å skape problemer for andre.

– Hvordan vil befolkningen merke at dere er tilstede?

– De kommer til å merke en del flyaktivitet. Det blir mye fly i lufta – både over land og ute på havet. Folk vil oppleve en god del marineaktivitet langs kysten, men det befolkningen kommer til å merke mest er naturlig nok landstyrkene som beveger.

For Altas del betyr dette mange soldater og mange kjøretøy i området rundt Alta. Stensønes oppfordrer derfor folk til å vise forståelse og være tålmodige.

– Det vi ønsker er å kunne operere effektivt parallelt med sivilsamfunnet, uten å forstyrre mer enn høyst nødvendig. Det er også en del av øvelsen – å kunne jobbe ute der det ikke er folk og der folk bor, etter hva som er behovet. Det er vanskelig å unngå at det blir forsinkelser av det vi gjør. Men så lenge folk følger de anvisningene enten vi, eller politiet gir, så skal dette gå greit, sier han.

Naboen i øst

–Straks USA driver med tilsvarende aktivitet virker det som det ikke tas imot veldig godt på russisk side. Merker dere noe til den type reaksjoner?

– Vi er 34 mil fra grensen, så nært er vi ikke. Det vi gjør er å varsle på forhånd. Vi er åpne med at vi har en øvelse og hva vi gjør og hvor. Dette gjør vi for å skape forutsigbarhet og redusere usikkerhet i det forholdet. Hvordan Russland eventuelt reagerer vil jeg ikke spekulere i, avslutter kontreadmiralen.