– Du kan bli bedt om å avlive dyret

Vet du hva du skal gjøre hvis du kjører på en rein?

KJØR FORSIKTIG: Vet du hva du skal gjøre om du kjører på en rein?  Foto: Akrivfoto

nyheter

Det er Finnmark politidistrikt som i en post på sine facebooksider (se nederst i saken) tar opp spørsmålet.

For det er sjelden en dag foruten at politiet i Finnmark får telefoner fra sjåfører som har vært uheldig og kjørt på en rein eller en elg. Særlig på vinteren trekker ofte dyrene ned til veien og spesielt nå som det har kommet mye snø.

Men hva gjør du hvis du er uheldig og kjører på et dyr?

Skulle uhellet først være ute er det viktig å melde ifra til politiet. Da kan reineier finne dyret og eventuelt avlive det, slik at det slipper å lide. Det er heller ikke slik at du må stå ansvarlig for det økonomiske tapet av reinen. Er det personskader må du ringe 112.

Dette sier politiet:

  • Sett på nødblink/varseltrekant og ring politiet på 02800.
  • Politiet kontakter reineieren eller varsler viltnemda i kommunen.

– Reineieren vil få erstatning for dyret fra staten og de slipper å gå i tap. Det er ikke du som må betale erstatningen, opplyser politiet og legger til at man følge vegtrafikkloven har plikt til å melde i fra.

Politiet varsler

Dersom det er snakk om andre dyr, som elg og annet vilt, er det den lokale viltnemda som skal ha melding. Også her kan politiet hjelpe, dersom du ikke vet telefonnummeret til viltnemda i kommunen.

– Ring 02800 så varsler vi videre, oppfordrer de.

– Du kan bli bedt om å avlive dyret

Politiet skriver at  dersom du har egnet utstyr som kniv eller lignende og føler deg komfortabel med det, så kan du bli bedt om å avlive dyret.

– Men det vil bli etter en konkret vurdering, i samråd med deg og politiet, heter det.

Ifølge operasjonsleder Torfinn Halvari er det dog veldig sjelden at det forekommer.

– Det skjer kun dersom at det kommer frem at personen er komfortabel med og har erfaring med det. Vi ber aldri om avliving dersom det er noen tvil, forsikrer han.

Før du forlater stedet:

  • Merk av stedet der påkjørselen skjedde slik at reineier eller viltnemda lett kan finne det døde dyret eller drive sporsøk dersom dyret ble skadet og må avlives.
  • Ingen dyr skal lide unødvendig.
  • Du kan bruke for eksempel en plastpose eller noe du har liggende i bilen og feste det til for eksempel veistikka og forklare detaljert hvordan og hvor du har merket stedet, til politiet.
  • Husk å se til at dyret ikke ligger trafikkfarlig til.

– Kjør trygt, se etter ferske dyrespor i snøskavla - da vet du at det fort kan stå en rein bak neste sving, oppfordrer politiet.