Ærverdige Øytun folkehøgskole blir historie, i navnet vel og merke. I framtiden skal det hete Alta folkehøgskole – folkehøgskolen for Arktisk Villmarksliv. Fortsatt lokalisert i Øvre Alta, ikke langt fra Lampemyra og idyllisk plassert under Skoddevarre.

Varmemerke

– Øytun folkehøgskole har vært et godt varemerke for oss helt siden 1969, men nå tror vi at Alta Folkehøgskole vil bli et enda bedre varemerke for nye ungdomskull, begrunner rektor Helge Ludvigsen overfor Altaposten.

Det er imidlertid ingen ungdom av en folkehøgskole vi snakker om. Øytun folkehøgskole ble nemlig startet i Havøysund allerede i 1917 og har 100-årsjubileum kommende år. I starten var det et samarbeidsprosjekt mellom Normisjon, Indremisjonsforbundet og Norges samemisjon.

Flyttet til Alta

I 1969 ble skolen flyttet til Alta og har beholdt navnet Øytun gjennom 47 år. I august skal de markere 100-årsjubileet.

– Vi har trolig verdens vakreste og mest storslåtte «skolegård». Folkehøgskolen ligger i et enestående friluftslivseldorado, omgitt av mektige arktiske naturområder. Fra naturens side ligger alt til rette for å leve ut det som er vår spesialitet – det arktiske villmarkslivet. I videste forstand, påpekes det i anledning navneskiftet.

Natur på timeplanen

Alta folkehøgskole var først ute med å sette natur og friluftsliv på en timeplan.

– I  dag har skolen et bredt spekter av linjer og fag. Innenfor rammen av en bred og solid faglig kompetanse legges det til rette for at elevene får utvikle seg, sammen med andre, i og nær den arktiske villmarken. Helt fra 1969 har tusenvis av ungdommer på Alta folkehøgskole fått oppleve hva Alta og Finnmark har å by på av arktisk natur og villmarksliv, påpeker Ludvigsen.

I dag skal folkehøgskolen ha en større markering i Øvre Alta, opplyser Lars Krempig, den profilerte naturpappaen og fotografen, som har vært lærer i en årrekke på skolen.

– Det vil bli en fin markering med live-overføring og reklamepromo. Selvfølgelig utendørs, opplyser Lars Krempig til Altaposten. Det blir fine kulisser med snøskulpturer, isklatring, opplyste telt og lavvo, bål, bålkaffe, grilling og kake, fastslår Krempig.