Kun helsesektoren er skjermet for kutt fra neste år, hvis formannskapet får det som de vil. Saken skal behandles i kommunestyret torsdag. Ordføreren mener kutt av lærlinger er feil vei å gå, for kommune må beholde ressursene i Loppa, hvis de kan.

Effektivisering

Kuttene kommer over alt unntatt på helse og omsorg, som etter formannskapets vedtak får plusset på elendigheten sin med 105.000 kroner. For å komme i havn, må det kuttes en million kroner i sentraladministrasjonen, 1,4 millioner i oppvekst og kultursektoren og en million på driftsavdelingen.

Ordfører Steinar Halvorsen i Loppa sier rådmannen har hatt en utfordring med å få til et budsjett i balanse, men for å få til dette er det også snakk om kutt i idrettsmidler, samt innføre eiendomsskatt på verker og bruk og privatboliger.

– Det er snakk om å effektivisere, men tjenstenivået i kommunen vil falle ned et hakk, men vi vil fortsatt følge lovpålagte oppgaver, men heller ikke mer enn knapt nok det, sier ordføreren.

Skremmende

– Det som er litt  skremmende med den budsjettsituasjonen vi er i, er at vi legger opp til balanse og ikke har satt av ei krone til reserve. Vi vet at vi får uforusette utgifter, de kommer hvert år uansett. Og vi har fra tidligere vedtatt at vi skal ha et driftsersultat på to prosent som en buffer for nettopp uforusette utgifter, sier Halvorsen. Han leder en kommune med for tida 971 innbyggere, som muligens får en til, den femte nye loppaværing i 2016 i disse dager.

– Vi står overfor utfordirnger i år og videre for med prisøkning og lønnsvekst så må vi ha 30 nye loppaværinger neste år for ikke å måtte kutte yttereligere, sier han.

Fiskeindustrien

Ordføreren mener kommunen mangler penger til samfunnsutvikling og å kunne skape bolyst. Halvorsen sier han har et håp om at ansatte i fiskeindustrien, som i dag pendler, skal få lyst til å slå seg ned i Loppa.

– Vi håper at de skal synes kommunen er en bra plass å bo, men så langt er de langpendlere med egen turnus, sier han. Ordføreren understreker at Loppa har valgt å stå alene og må ta konsekvensen av det.