Lærer Wibeke Olaussen Mathisen har gjort skolen til et godt sted å være for Mathias Andrè (8). Det fastslår mamma Gro Anita Olsen Sætrum, som ikke er i et sekunds tvil om hvem som fortjener en av Altapostens julestjerner.

– Wibeke er helt unik og for Mathias har hun utgjort hele forskjellen, sier Gro Anita.

Fra å være en urolig gutt som ikke fant seg til rette på skolen har åtte år gamle Mathias blomstret opp etter at Wibeke overtok som klasseforstander.

– Han er ikke til å kjenne igjen. Wibeke ser han og tar seg tid til de små samtalene med han. Han er blitt mye roligere og i år har han ikke grått i det hele tatt før han skulle på skolen, sier den takknemlige mammaen.

FORNØYD: Mamma til mathias Andrè, Gro Anita Olsen Sætrum, roser lærer Wibeke opp i skyene. Foto: Hanne Larsen

Skjelvende

Lærer ved Tverrelvdalen skole, Wibeke Olaussen, er himmelfallen etter at Gro Anita og Mathias, i samarbeid med Altaposten har overrasket henne med et julestjerne-komplott midt i en undervisningstime.

– Jeg har ikke ord. Jeg er helt skjelven, sier en rørt klasseforstander, som understreker at jobben hun har gjort med Mathias ikke er hennes verk alene.

– Jeg har med meg Ann Tove Nilsen og Lene Håkegård. Vi er et team.

– Alle lærerne er flotte, men du, Wibeke, er den som har utgjort den store forskjellen for min gutt. Hadde alle vært som deg ville det ikke vært krig i verden, sier Gro Anita, som kan fortelle at Mathias sist uke fikk akutte magesmerter og ble sendt til sykehus for blindtarmoperasjon.

– Den eneste han ville ringe og gi beskjed til var Wibeke. Han er så glad i henne at han har sagt at dersom han skal flytte hjemmefra vil det bli til Wibeke. Han har mange snille tanter, men han vil altså til Wibeke. Det sier litt, ler mamma Gro Anita.

Viktigst å se dem

Etter å ha summet seg og tørket tårene medgir Wibeke at rosen varmer.

– Det betyr selvfølgelig enormt å se og høre at det man gjør betyr noe. Det er ikke alltid man vet om man treffer, men noen ganger føler man at man lykkes, sier hun.

– Hva er oppskriften?

– Det er å se dem. Å bi kjent med dem. Det er ikke alltid så lett, men som lærer må man jobbe for å få den kontakten, og når det skjer er det en stor glede og motivasjon, sier Wibeke.

Hun forteller at klassemiljøet er noe de jobber mye med og i desember har de noe som heter kalenderbarn. Da får ett og ett barn komme opp til tavla hver sine dager og så skal hver og en av de andre si en positiv ting om den som står fremme og er kalenderbarn.

– Dette har bidratt til å bevisstgjøre elevene på alle de gode sidene ved hverandre, og vi ser også at ikke bare den som får ros, men også de som gir ros, vokser på dette. Det å si noe bra om hverandre og det å gjøre noe for andre gjør at alle føler seg bedre, forteller læreren.

Kan nås «døgnet rundt»

Selv får hun masse ros denne dagen. Hele klassen samstemmer i at Wibeke er den beste læreren og Mathias sier at «Wibeke er ganske grei». Noe mamma Gro Anita mer enn gjerne utdyper.

– Wibeke er bare helt fantastisk. Jeg kan ringe henne til alle døgnets tider og vi snakker ikke bare i tre minutter. Nei, det kan fort bli en time, avslører Gro Anita.

– Å være lærer er ikke en åtte til fire jobb. Du tenker på ungene også etter skoletid, medgir Wibeke, som understreker viktigheten av et godt samarbeid mellom skole og hjem.

– Det er utrolig viktig. Vi er ikke alene hjemme og vi er ikke alene på skolen. Vi er sammen, fastslår læreren og gir Gro Anita nok en klem.