Fylkestingsgruppa til Ap har siden mandag kveld forsøkt å få avgjort om dagens ruter for VargsundXpressen som har vært inne i en prøveperiode, skal gjøes permanent. Fra sentrale Ap-politikere har Altaposten i kveld fått bekreftet at saken på nytt er utsatt for endelig avgjørelse; nå skal den komme onsdag morgen før fylkestinget starter. En opptelling i gruppa viser at det er én stemmes overvekt for å droppe rotasjon 2, noe flere hevder vil være slutten på hele hurtigbåtforbindelsen mellom Alta og Hammerfest.

– Alt tyder på at Ap vil komme ut med et flertall for å droppe rotasjon 2, sier en meget pålitelig kilde med full oversikt over hva som skjer i Ap-gruppa.

Sitter i gruppemøte

Altaposten har fått tilbakemelding fra gruppemøtet som pågår i  Vadsø i skrivende stund, at saken ikke skal behandles før onsdag morgen. På direkte spørsmål om det har vært prøvevotering, og om fylkesordfører Runar Sjåstads sykdomsforfall har hatt betydning for at gruppa ikke har gjort endelig vedtak, er svaret fortsatt det samme: Saken skal behandles onsdag morgen.

Det som synes klart er at ut fra det som lekker ut fra Ap-gruppa er at Hammerfest-miljøet har fått et flertall i gruppa med på å redusere ruta med 50 prosent ved å ta vekk rotasjon 2. Dette skal ha vært en langsiktig prosess hvor også partiledelsen med Ingalill Olsen og Alf E. Jakobsen uformelt skal ha vært involvert. I Ap gruppa har Geir Ove Bakken, Runar Sjåstad og Mehamns partiveteran Roger Hansen jobbet knallhardt for å unngå at hurtigbåtforbindelsen mellom de to byene i Vest-Finnmark bygges ned. Runar Sjåstad kastet inn håndkleet på grunn av sykdom tirsdag morgen og har ikke deltatt på gruppemøtene tirsdag. Dersom han er tilbake onsdag morgen kan flertallet i gruppemøtet vippes i retning av innstillingen ftil fylkesrådmannen; at VargsundXpressen videreføres med to rotasjoner.

– Tragisk

Leder i Alta Ap, Steinar Karlstrøm, gikk ut med en pressmelding tirsdag og gjorde det klart at han forventer at hans partikamerater gir full støtte til dagens ruteopplegg. I motsatt fall vil det være starten på slutten for hele tilbudet.

– Dersom VargsundXpressen ikke skal gå 2 rotasjoner er det bare å legge ned hele prosjektet. Skal den fungere for alle type reisende, og for begge byene, må den gå minst 2 rotasjoner, fastholdt Karlsrøm.

Altaposten kunne i dag fortelle at Høyre står samlet, og at også Hammerfest Høyre, støtter å gjøre rotasjon 2 permanent. Det var Høyres fylkestingsrepresentanter Marianne Haukland og Kristen Albert Ellingsen som frontet det klare budskapet fra Høyre. Ellingsen er nå på plass i Vadsø, og bekrefter ryktene om at saken er i ferd med å bli tapt på gruppemøtet til Ap.

– Vi får vente til i onsdag morgen, men det vi hører fra godt informerte og hundre prosent sikre kilder i Ap, er at Runar og Geir Ove er i ferd med å tape kampen som de nå kjemper for Alta. Håpet er at Runar er tilbake i morgen og får gruppa på bedre tanker, sier Ellingsen og legger til:

– Det er dypt tragisk både for Hammerfest og Alta om de i Ap som vil stoppe hurtigbåtforbindelsen vinner fram. Blir det fylkestingets vedtak vet jeg hvilke reaksjoner som kommer i Alta. Da blir det full polarisering og nye forsterkede krav om sykehus og at innbyggerne i vår region inntil videre må få UNN som lokalsykehus. Folk vil rett og slett nekte å bruke sykehuset i Hammerfest, sier Ellingsen i en kommentar tirsdag kveld.

Full splid i SV

Dersom Ap kommer ut av gruppemøtet onsdag med låst gruppe, og et flertall for å si nei til rotasjon 2, tyder mye på at SV får en jokerrolle med sine to representanter. Ap har 17 og trenger en av SVs to for å sikre flertallet. De øvrige partiene ser ut til å stemme for innstillingen og to permanente rotasjoner. Tommy Berg har tidligere  varslet  gjennom Altaposten at han vil stemme for to rotasjoner. Dermed kan alt stå å falle på Johnny Ingebrigtsen som leder hovedutvalget for kompetanse.

– På grunn av pengemangel i den sektoren jeg styrer er min helt klare oppfatning at vi ikke har rjåd til denne rotasjonen. Vi kan ikke bruke pengene på tilbudet når vi mangler over 10 millioner kroner for å drifte skolene i fylket. Det er styret i Finnmark SVs holdning og det er min soleklare forståelse av situasjonen.

– Fylkesrådmannen innstiller på å gjøre rotasjon permanent og sier alternativet med buss vil koste det samme. Tar han feil?

– Både jeg selv, og alle jeg har snakket med, stusser veldig over hans økonomiske vurderinger av saken. Mer enn det vil jeg ikke si, klargjør joker Johnny Ingebrigtsen.

Slik ser Ap-gruppa ut som i realiteten avgjør VargsundXpressens skjebne på gruppemøte:

1. Runar Sjåstad

2. Geir Ove Bakken

3. Tarjei Jensen Bech

4. Ragnhild Vassvik

5. Sylvi Jane Huseby

6. Ulf Ballo

7. Ragnhild Kaski

8. Remi Strand

9. Bjørg Masternes

10. Bjørn Johnsen

11. Kari Lene Olsen

12. Ronny Wilhelmsen

13. Ragnhild Aslaksen

14. Hanne Iversen

15. Roger Hansen

16. Inga Berit A. Sara

17. Ståle Olsen