Desember og januar er månedene med flest boligbranner i Norge. I Finnmark har 30 personer omkommet i boligbranner siden år 2000.

– Heldigvis har vi ikke hatt noen dødsbranner i Alta de siste årene, men i fjor hadde vi veldig mange boligbranner, sier brannsjef i Alta kommune, Knut Suhr.

Farlige telys

Han konstaterer at mørketid og jul betyr fyr på peisen, stearinlys og ofte et større konsum av alkohol. Lysmansjetter er en kjent brannsynder, men også telys – og ikke minst de små husene som lysene ofte står inne i – er en brannfelle.

– Når stearinen smelter i telyset så blir det til brennende olje som til slutt blir så varm at det huset lyset står inne i kan eksplodere. Det har vi sett flere tilfeller av, sier Suhr, som ber folk om aldri forlate levende lys.

Tørr ved og god trekk

Dersom du lader ovnen og lukker trekkene øker faren for pipebrann.

– Tørr ved og god trekk er nøkkelen, sier brannsjefen, som for å forebygge brann lokalt besøker tilfeldig utvalgte boliger i desember for å ta en sjekk.

– Det er en enkel kontroll av brannsikkerheten, med veiledning og informasjon. Å påse at det er røykvarslere som fungerer i alle etasjer er et av punktene på sjekklista, sier Suhr.

Ikke lad om natta

Ny teknologi har ført til flere branner de siste årene.

–  I fjor hadde vi to boligbranner som følge av at PC-er ble ladet i senga. Vi anbefaler verken at PC-er, mobiler eller annet lades om natta, sier Knut, som heller ikke liker ormebol av skjøteledninger og samlestikkontakter.

– Vi bruker å si at dersom man må bruke masse skjøteledninger, så har man for få uttak. Da anbefaler vi at folk får satt inn flere stikkontakter. Det er billigere enn at huset skal brenne ned, sier han.

Slå av juletrelysene

Leder på brannforebyggende avdeling Roger Thorsen sier at elektriske julestjerner, juletrelys og lysestaker som hovedregel bør slås av om natta.

– Lysestakene kan ta fyr dersom en av pærene ryker og det blir for mye spenning i de øvrige pærene. Julestjernene i papir skal være trygge hvis de brukes med riktig styrke i lyspæra, men det aller beste er å slå av alt om natta. Det er en trygg og god regel, sier Thorsen.