– Nå må du ta ut hårrullene Lilly, for nå skal vi ta bilde…

Tove Nilsen har klart å holde det hemmelig for sin mor Lilly Olsen at Altaposten er på vei for å hedre nettopp henne med en av årets julestjerner. Reaksjonen lar ikke vente på seg – latteren sitter løst både hos Tove og mor.

– Jeg har tenkt på det mange ganger – at mamma fortjener en julestjerne, hun stiller opp for alt og alle, sier Tove.

Stor familie

Lilly vokste opp i en søskenflokk på 12. Hun og mannen Harald Olsen har vært gift i 57 år. Familien har vokst med årene – ekteparet har fått 4 barn, 9 barnebarn og 6 oldebarn. De bor innerst på Lampemyra som ifølge Lilly er paradis på jord.

– Det var nesten livsnødvendig med barnerike familier da jeg vokste opp, sier Lilly, om å vokse opp med så mange søsken.

– Vi barna hjalp alltid til med det som skulle gjøres. Vi hadde nesten ingenting og i dag har vi alt. Utviklinga har vært enorm, konstaterer hun.

– Det var jo ikke mye penger i omløp den gang, så da måtte vi gjøre byttearbeid, sier Lilly.

RUNDT KJØKKENBORDET: Kjøkkenbordet er ofte samlingsplass hjemme hos Lilly Olsen på Lampemyra. Her med barna Tove Nilsen og Bjørn Harald Olsen. Foto: Lill Vivian Hansen

Alle skal få

Det er barna, barnebarna og oldebarna til Lilly som nyter godt av å ha Lilly i familien. Hun baker, koker, syr rull og sylte – og synes du det lukter ekstra godt av juleposten, er det bare Lilly som sender julekaker, sylte og rull til de i familien som har flyttet ut fra Alta. Det samme gjør hun til påske. Hun har ikke helt tall på hvor mange bunader hun har brodert – og i alle fall ikke hvor mange sokkepar hun har strikket.

– Så er det ikke bare vi ungene og familien som blir tilgodesett – hun gir gjerne også til noen av familiens «eks-er», røper Tove, og sikter til gamle kjærester.

– Familien blir større og større, men jeg har ikke tatt skade av å være hjelpsom, sier hovedpersonen selv ganske nøkternt.

– Du må ikke skrive en sånn «skrytesak», gjentar hun.

Et lite hjertesukk dog. Lilly synes det er for mange som skiller seg i dag. Da hun selv var nygift jobbet Harald på ishavet seks måneder i året i flere år, dermed måtte Lilly naturlig nok ta seg av alt hjemme.

– Det var sånn det var den gang. I dagens samfunn hadde det sikkert vært skilsmissegrunn, sier Lilly, og hun tenker at det kan være problematisk i en familie med mange nye forhold.

– Det kan bli mye for én bestemor, ler hun.

Vant til å jobbe

Lilly var hjemmearbeidende mens barna var små. Senere var hun utearbeidende til hun var over 70 år – de siste 30 årene på den nå nedlagte bokhandelen i Bossekop. Da hun flyttet til Lampemyra var hun med på oppstarten av Frea Vel, som blant annet samlet inn 500.000 kroner til skolekjøkkenet på Øvre Alta Skole. Hun har også med i Helselaget og var med på å få i gang barnekontrollene i Alta.

– Samfunnet er mye tuftet på dugnad, og vi hjalp til der det var nødvendig, sier Lilly.

Har ikke iPhone

Lilly er redd utviklinga har gjort at vi har mistet noe vesentlig – familie, omsorg og nærhet.

– Jeg synes det er viktig at vi har hverandre, sier hun.

Hun tenker at kanskje hennes generasjon er de «siste» som hele tiden må å holde fingrene i gang. Ledige stunder blir alltid brukt til «noe» – strikketøyet er aldri langt unna.