Trebarnsmamma Lise Cecilie Thomassen har født tre barn, to av dem på fødestua i Alta og her har hun også hatt tre barselsopphold. Hun er ikke i tvil om hvem hun vil hedre med Altapostens julestjerne.

– Jordmødrene på Alta fødestue fortjener all den skryten de kan få! skriver hun i sin oppfordring.

Videre skriver hun:

«For noen herlige mennesker! Under fødsel på fødestua føler man seg trygg. Man føler at jordmødrene har kontroll. De nøler ikke med å kontakte sykehus for spørsmål, eventuelt overflytting, om det er noe de er usikre på, eller om det er antydning til noe unormalt under fødselen. Under barseldagene på fødestua er det som om man er på hotell, bare enda bedre! Mange av de som ønsker, eller av forskjellige grunner er nødt til å føde på sykehus, kan komme til Alta for barselopphold. Det er ett supert tilbud! Jordmødrene tar hensyn til barselkvinnen og barnet, samt besøkende. De går stille i dørene for å ikke forstyrre, og uansett hva det måtte være så står de klar til å hjelpe.»

Rørende

Avdelingsleder på fødestua, Gunn Olsen, og de tre jordmødrene som er på jobb når Altaposten stikker innom med julestjerna er rørt og glad for den fantastiske beskrivelsen Lise Cecilie har om dem og de andre jordmødrene på fødestua.

– Dette var rørende og veldig, veldig hyggelig, utbryter Anne Sagen, spontant når vi leser opp mailen.

De andre jordmødrene på jobb er skjønt enige. Det er vaktskifte. Jordmødrene Anne Sagen og Marit Karlstrøm er ferdige med sin vakt, mens Gunn Olsen og Charlotte Mannsverk skal holde fødestua åpen utover ettermiddagen og kvelden.

– Det er så flott å få slike gode tilbakemeldinger på den jobben vi gjør, sier Gunn, det betyr mye. Vi er ikke flinke nok til å gi ros i hverdagen.

Aldri rutine

En fødsel blir aldri rutine. Ingen fødsel er lik. På fødestua i Alta tar jordmødrene imot mellom 80 og 100 barn hvert år.

– Rutinene for å føde i er blitt strengere, og fødestua i Alta er et tilbud som mor kan velge fremfor å føde på sykehus, forklarer Olsen, vi har tre nivåer i fødselsomsorgen i Norge. Fødestua i Alta er det laveste nivået og er et jordmorstyrt tilbud til de fødende.

– Uansett er det viktigste at kvinnen føler seg trygg og i varetatt under fødselen, sier hun.

Selv om det nå bygges nærsykehus, vil fødselstilbudet i Alta være det samme – et valgfritt, jordmorstyrt fødetilbud.

Naturlig

I vårt ellers hektiske liv hvor planlegging av dagene er vesentlig for at dagene skal gå noenlunde på skinner, er en fødsel aldri noe som kan planlegges.

– Det er ingen som vet hva som setter i gang en naturlig fødsel, det er jeg glad for – at en fødsel fortsatt er naturlig, sier Olsen, den fødende må ha tru på egen kropp, på det naturlige og på «urkraften» – så er vi jordmødre der som veileder for kvinnen.

Genuin interesse

Gunn forteller at de fleste som velger å bli jordmor gjør det fordi de har en genuin interesse for jobben.

– Jeg opplever at de som jobber her har en genuin arbeidsglede, når vi får en kvinne inn i fødsel står jordmødrene og tripper og vil hjelpe. Vi opplever sorger og gleder. Vi er med på de rørende stundene når et nytt liv kommer til verden, det første møtet mellom mor, far og det nye barnet, det første blikket, sier hun.