– Det var vanskelig å skjule skuffelsen da vi snakket sammen i går. Vi fikk ikke flertall på medlemsmøtet for fortsatt skole i Kåfjord, og med fellesforslaget er vi et skritt nærmere nedlegging. Men som jeg sa i går; ingenting er avgjort før ordføreren banker budsjettet gjennom. Nå gjelder det å bruke tiden fram til kommunestyrets behandling godt, og med knapt flertall i Ap og positive signaler fra enkeltpolitikere i posisjonspartiene, spesielt MDG, lever fortsatt håpet, sier Ellen Helander, leder av Kåfjord bygdelag og aktivt medlem i Ap.

Bygda mobiliserte

I dagens formannskapsmøte sto et titalls unge og litt eldre sammen med Helander som hadde møtt fram for å høre hva som lå i budsjettframlegget til posisjonspartiene. At Kåfjord ikke var kommet gjennom nåløyet var ingen overraskelse for noen av de frammøtte. Samholdet og viljen til å kjempe for bygda er veldig bra. Ifølge aksjonsgruppen er elevtallet ut fra opptelling rundt 30 fire år fram i tid, og med realiseringen av boligfelt på Kreta slik planutvalget ga ordre om like før formannskapet startet budsjettbehandlingen, er alle sikker på at elevtallet vil øke betydelig.

Tapte kampen

Høyst sannsynlig tapte Kåfjord kampen for skolen allerede på medlemsmøtet til Ap mandag kveld. Altaposten har kilder på at Ap noen dager før samlet sine samarbeidspartnere SV, KrF og MDG og avklarte hovedelementene i budsjettet. Her fikk MDG og SV valget mellom å berge Leirbotn eller Kåfjord skole. Ut fra distriktshensyn falt valget på Kviby og Leirbotn skole.

Samtidig ble det gitt grønt lys for en ny storskole i sentrum på tre eller fire paralleller hvor Bossekop, Komsa og Aronnes skal samles. Det er betydelig skepsis i Ap mot en fire parallellers skole, men det er enighet både internt og med samarbeidspartiene om å avvente en utredning. Med en tre parallellskole vil kun Bossekop og Komsa bli lagt ned. I så fall betyr det investeringer og utbygging av Aronnes skole.

– Det ble tatt et forbehold fra Ap; de måtte ha flertall fra medlemsmøtet for skolestrukturen. Så hele budsjettopplegget, ikke bare skole, stod og falt med at medlemsmøtet stilte seg bak ledelsen i Ap, forteller vår kilde.

– Bryter valgløfte

Venstres Trine Noodt var et av partiene som la fram eget budsjettforslag. I forslaget er fortsatt drift av Kåfjord skole sentralt, og Venstre avviser også en ny stor sentralskole til erstatning for skolene på Komsa, Bossekop og Aronnes.

– Nærskolen er kanskje den viktigste forutsetningen for den vekst Alta har opplevd. Nærskole i gang- og sykkelavstand til der elevene bor, trygge og gode forhold, gjør Alta spesiell. Det gir unike oppvekstmiljø, noe foreldre og lærere setter enorm pris på. Nå vil altså Ap og samarbeidspartiene vrake suksesskriteriet som de lovet velgerne å satse på i valgkampen, sier Noodt og legger til:

– Jeg forstår det rett og slett ikke. Alta har penger nok til å drifte Kåfjord skole, og vi har penger nok til å fortsette med nærskolene. Det vi ikke har penger nok til er eksperimentet som nå skal gjennomføres med en halv milliard i investeringer i en ny storskole i sentrum.