Mistet 95.000 laks etter alternativ lusebehandling

Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix 

nyheter

Metoden innebærer at fisken bades i en kort periode i vann som holder over 30 grader. Flere anlegg i Norge har meldt om «forøket dødelighet» etter behandlingen, skriver Bergens Tidende.

Ettersom lakselusen er blitt resistent mot kjemiske avlusingsmidler, prøves det ut nye metoder for å komme problemet til livs. En av dem er å bade fisken i varmtvann i cirka et halvt minutt. Laksen utsettes for tøff behandling når den suges opp og pumpes over i det tempererte ferskvannsbadet. Mattilsynet mener det er selve håndteringen fisken dør av.

– Vi er bekymret for gjentatte mekaniske behandlinger, fordi flere behandlinger øker påkjenningen, sier seniorrådgiver Inger Fyllingen. Det er mer usikkerhet om den raske temperaturforandringen skaper problemer, og tilsynet har bedt Havforskningsinstituttet undersøke dette.

I ett tilfelle i Skottland, mistet Marine Harvest 95.400 laks, noe som påførte selskapet økonomiske tap på flere millioner kroner.

– Velferden til fisken er vår høyeste prioritet, men det er ikke til å legge skjul på at enkelte anlegg har opplevd for høy dødelighet under behandling, sier kommunikasjonsdirektør Ola Helge Hjetland. (©NTB)