– Det er en ide på planleggings- og tankestadiet, det å kunne starte en egen musikkanal for samisk musikk og joik på nettet i regi av GLR, sier lokalradioredaktør Nils Martin Kristensen i Kautokeino.

Kristensen  håper å få med seg NRK Sapmi på ideen, slik at den musikken statskanalen har i sitt arkiv også kan bli del av døgnsendingene med samisk musikk.

Et stort ønske

Kristensen sier det er sterkt ønsket fra folk i de samiske kjerneområdene å kunne lytte til samisk musikk. Med en nettradio for dette formålet, vil hele verden kunne ta del i kulturskattene.

– Planen om denne kanalen er realistisk å få til og den trenger vi ikke å ansette folk for sette i gang. Vi ønsker en 24-timers samisk musikkanal og det er fordi vi ser at det i markedet eller hos folk er et stort ønske om for eksempel å kunne høre joik mye mer enn i dag. Med dagens teknologi er det ikke så vanskelig å få dette til. Lytterne får med dette høre samisk musikk når de vil på nettet. Riktignok skal dette finasnsieres og det regner jeg med at vi også skal klare, sier Kristensen.

Avgiftene

– Det største mulige hinderet er at vi i dag har en lokal avtale med Tono og Gramo for sendinger på nettet. Årets avtale er nå sagt opp fra første januar og vi venter på ny avtale.  Hvis den blir dyrere enn i dag, så torpederes dette, sier Kristensen. Som i dag betaler årlig til Tono for sendinger på FM-nettet. Kristensen mener dette koster rundt 80.000 kroner, men hvis GLR bare sender på internett, så vil prisen i dag være rundt 12.000 til 15.000 kroner årlig.

Arbeidet er å finne musikken og joiken og få den lagt inn i systemet.

– Dette trenger vi frivillige til. Her vil vi i grunnen trenge masse hjelp, sier lokalradioredaktøren i Kautokeino.

Han sier at hvis de får dette til, så vil de spille bare samisk musikk, og alle artister skal få slippe til.

Kristensen sier han selv har en forkjærlighet for samisk rock og gode tradisjonelle joikere.

Med rock tenker Kristensen på sitt eget band Ivnniiguin, Intrigue og for ikke å glemme Aillohas. Vi vil også forsøke å få til en dialog med NRK, slik at vi kan få del av deres samiske joike- og musikkskatt, sier han. Som håper samiskmusikk kanal vil være i gang fra våren.

Det prinsippielle

Tidligere sjef for Sameradioen, NRK Sapmi, Nils Johan Heatta sier han har som et prinsipielt standpunkt at innsamlet arkivmateriale bør være tilgjengelig for alle. Han understreker at han ikke er i en posisjon i dag til å bestemme over NRK Sapmis arkiv, siden han er kommentator i dag.

– Jeg tenker at det som måtte finnes, uansett om det er samiske eller norske arkiv  ikke bør være stengt inne i  institusjonens arkiver, men bør være tilgjengelig for alle. Det som er til allmenn nytte bør være tilgjengelig, det er mitt prinsippielle standpunkt, sier Heatta.