– Med varmeduk hadde utfallet trolig blitt annerledes

Elevene fikk et tankevekkende foredrag om scooterkjøring og sikkerhet.

STERKT FOREDRAG: Grete Mehus og Tom Roger Larsen ga elevene noe å tenke på med sitt foredrag på Alta videregående skole.  Foto: Lill Vivian Hansen

nyheter

Grete Mehus og Tom Roger Larsen hadde et tankevekkende foredrag til ungdommen om snøscooter og sikkerhet.

– Hadde Mats hatt med seg for eksempel en varmeduk, hadde utfallet trolig blitt annerledes, sa Larsen under foredraget.

Tom Roger Larsen er leder i Hammerfest og Kvalsund snøscooterforening. Han er også far til Mats, som var en av de tre 18 år gamle guttene som omkom under tragiske omstendigheter i mars 2011, da han og kameratene bare skulle kjøre en liten tur på scooter og ble overrasket av uvær. De tre guttene som omkom var ikke godt nok kledde og frøs ihjel.

Forebyggende

– Hvis vi kan være med på å redde noen med våre foredrag, har det virket, sier han.

Mehus og Larsen har i samarbeid med Trygg Trafikk holdt foredrag om ungdom, snøscooter og sikkerhet i både Hammerfest og Kvalsund. I dag holdt de foredrag på Alta videregående skole i forbindelse med skolens Nordområdeuke.

– Mats var en stor sterk gutt, og jeg er helt sikker på at han trodde han var «udødelig», i mitt hode kunne det ikke skje noe med han, fortalte Larsen.

Men været, kulden og de ekstreme forholdene kan ta alle, det hjelper ikke hvor stor du er, sier han.

Betyr mye for mange

Mehus har jobbet som intensivsykepleier ved Hammerfest sykehus. Hun har også en doktoravhandling om ungdom og snøscooterkjøring.

– Scooterkjøring er livet til mange av ungdommene som bor her oppe, og det er verre å ødelegge scooteren enn å skade seg selv, forklarer hun.

Hun vet at de som har opplevd alvorlige ulykker ofte må slite med disse resten av livet. Derfor er forebygging så viktig.

– Hvis vi kan få ungdommen til å ta noen forholdsregler før de kjører seg en tur, er det veldig bra, mener hun, ungdommen kommer ikke til å slutte å kjøre scooter.

Kult med sekk

Larsen forteller at mange ungdommer har begynt å ta med seg sekk når de skal ut på tur. Har man litt utstyr med seg, kan man berge seg selv eller kameraten. Under gitte omstendigheter kan det bety liv eller død.

– Det er blitt litt kult å kjøre med sekk, det er veldig bra, sier han.