Griper ikke inn overfor fakultet ved Campus Alta

– Opp til Universitetet å organisere fakultetene.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen vil ikke blande seg inn i hvordan UiT vil organisere seg. – Vi risikerer at Campus Alta blir en filial, advarer Helga Pedersen.  Foto: Berit Roald / NTB scanpix

nyheter

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) har ingen intensjoner om å blande seg opp i hvorden Universitetet i Tromsø setter sammen sine fakultet. Heller ikke i Alta.

Det ble klart under onsdagens spørretime, der stortingsrepresentant Helga Pedersen (Ap) utfordret statsråden om hva han aktet å gjøre med at Finnmark etter bare tre år risikerer å miste et selvstendig fakultet. De tre foreslåtte modellene tilsier at Altas ikke vil ha handa mer på rattet, til tross for at det ble knesatt i en kongelig resolusjon.

Tilstedeværelse

– Vedtaket fra 2013 låser ikke organiseringen. Det må styret i UiT Norges arktiske universitet ta stilling til, så det er ikke riktig å blande seg inn i en intern prosess, sa Røe Isaksen fra talestolen i Stortinget.

Han er samtidlig soleklar på at de politiske føringene er med, det vil si at tilstedeværelse og synlighet i Finnmark fortsatt står sentralt. Røe Isaksen minner om at det er mange studier ved Campus Alta som ikke sorterer under fakultetet, som den viktige lærerutdanningen som styres fra Tromsø.

Kan bli filial

Helga Pedersen er ikke fornøyd med et så uforpliktende svar.

– Han var veldig tydelig på at her kunne universitetet gjøre akkurat som de ville. Det er en skuffende og defensiv holdning. Det ville neppe blitt noen fusjon uten den grundige politiske forankringen og de premissene som lå til grunn for sammenslåingen, sier Pedersen till Altaposten-

Hun synes det er svært betenkelig at de føringene kongen skrev under på i 2013 bare skal ha en holdbarhetsdato på tre år.

– Jeg er ikke imot at man endrer måten man organiserer seg på, men hensikten med Finnmarksfakultetet var jo å sikre beslutningsmakt i Finnmark og at fylket skulle være representert i universitetsledelsen. Med Røe isaksen som statsråd risikerer vi at Finnmark også på dette området blir en filial, påpeker Pedersen.