Det har denne uka foregått en storstilt aksjon i Nordland, Troms og Finnmark. I alt 16 ulovlige verksteder har fått besøk. Statens vegvesen har over 80 verksteder på lista i regionen.

Leder av tilsynsseksjonen i Statens vegvesen region nord, Ingunn Foslund, opplyser at de så langt har besøkt fire ulovlige verksteder i Alta.

– På tre av disse var det ingen aktivitet da vi var der. Ved det fjerde verkstedet vi besøkte oppdaget vi ingen ulovlig aktivitet. Men det er verdt å merke seg at vi fortsatt holder på med etterarbeid, og at det er ulovlige virksomheter vi oppsøker, sier Foslund til Altaposten.

– Rene brannbomber

Av de så langt 16 kontrollerte bedriftene kan tre vente seg en anmeldelse for ulovlig verksteddrift. I tillegg vil flere bileiere motta innkallelse for teknisk kontroll av sine kjøretøy etter reparasjon på de aktuelle virksomhetene.

– Noen av verkstedene er rene brannbomber, hvor det er sveising og oppbevaring av kjemikalier og gass i samme rom. Enkelte av lokalene er heller ikke godkjent som næringsformål/verksted, sier Foslund.

– Enkelte bedrifter har hverken kompetanse eller godkjenning til å drive full verkstedsdrift. Utstyret er ofte dårlig eller ikke godkjent og konkurransevilkårene blir ulike i forhold til godkjente verksted. Enkelte tilbyr tjenester de ikke har godkjenning på. Verkstedene vi har kontrollert disse dagene mangler det meste, legger hun til.

Må godkjennes

Alle som ønsker å holde på med bilreparasjoner i Norge, må være godkjente av Statens vegvesen. Foslund forklarer dette med at verkstedene skal oppfylle mange krav til blant annet utstyr, kompetanse og lokaler.

– Kundene skal lett kunne se «godkjentskiltet» fra Statens vegvesen når de besøker verkstedet. Vi håper at vi nå får mange søknader om godkjenning, fordi vi ønsker at alle skal være godkjente, slik at vi skal føle oss trygge når vi er på veiene, sier Foslund til Altaposten.

Leder av tilsynsseksjonen i Statens vegvesen Region nord, Ingunn Foslund Foto: Anne Sofie Nielsen / Statens vegvesen