Mann dømt for fotballtakling av politibetjent

Tiltalte mente politiet ramlet over han.

Illustrasjonsfoto.  Foto: Arkiv

nyheter

I en fersk dom fra Alta tingrett måtte en mann i slutten av 20-årene, bosatt på Østlandet, svare for en lang liste med tiltaler. Det alvorligste var et tilfelle av vold mot offentlig tjenestemann og kjøring i ruspåvirket tilstand med en promille på 1,51.

I tiltalen heter det at han søndag 10. mai 2015 i Alta, idet politibetjent NN var i ferd med å pågripe ham og ransake bilen hans, løp han med skulderen inn i magen til NN slik at de begge falt på bakken. Blodprøve tatt av ham kl. 06.30 viste en alkoholkonsentrasjon i blodet på 1,51 promille, samt amfetamin og THC.

De øvrige tiltalene gikk på blant annet oppbevaring av 89 gram hasj, kjøring uten førerkort, tyveri og NAV-svindel for 77.000 kroner.

Delvis straffeskyld

Mannen møtte i Alta tingrett og innrømmet alle forholdene, men nektet for å ha taklet politibetjenten.

Mannen forklarte for retten at han hadde kontanter i bilen, som politiet skulle ransake, og ville derfor låse den.

– Tiltalte forklarte videre at han forsøkte å komme seg til bilen ved å «mislede» politiet ved å gå mot dem, og så raskt skifte retning ved å løpe rundt de mot bilen. Ifølge tiltaltes forklaring «hoppet» den ene politibetjenten, fremfor ham, slik at tiltalte og politibetjenten falt i bakken, heter det.

Slik opplevde dog ikke politiet det.

–  Politivitnet og politibetjent NN stod ved siden av hverandre, halvannen til to meter fremfor tiltalte.  Bilen var bak dem. De ønskte å ta det rolig, og hadde stått og diskutert en stund med tiltalte. Politibetjent NN tok etter peppersprayen, og så kom tiltalte inn i en slags «amerikansk fotballtakling» mot vitnet, heter det.

Retten mener det på bakgrunn av vitneforklaringene det bevist at mannen handlet som i tiltalen, og l at tiltalte var klar over at hans handling var rettet mot en politibetjent.

Mannen dømmes til fengsel i seks måneder med seks dager varetektsfradrag. De øvrige forholdene ble vektlagt som skjerpende omstendigheter. Han dømmes også til å betale en bot på 10.000 kroner.