Her risikerer de nå kloakkvann i kranene

Kommunen: – Spar på vannet!

RISIKERER KLOAKKVANN: Dersom vannforsyningen i Kautokeino tappes helt ned, risikerer abonnentene å få kloakkvann i kranene. Og uten fylling av høydebassenget kan feilen ved vannverket ikke repareres.  Foto: Kautokeino kommune

nyheter

Kommunen får nå opp vann fra brønnene igjen, men arbeidet med fylling av trykktankene tar tid. Dessuten skal den ene av tankene renses helt.

– Spar på vannet, så vi kan få reparert feilen i vannforsyningen, oppfordrer ordfører Johan Vasara, som etter møtet i beredskapsgruppa i kommunen mandag morgen slår fast at drikkevann fortsatt må kokes.

Sammen med de kommunaltekniske ansatte arbeider han og administrasjonen på spreng for å finne løsninger som gjør det mulig å levere rent drikkevann til abonnentene i kommunen.

– Status nå er at vi får opp vann fra brønnene, så det er ikke elvevann som sendes ut på nettet. Vann som brukes til drikkevann må likevel kokes, da vi skal ha to rene vannprøver etter hverandre før vi kan friskmelde vannet vårt, sier ordføreren.  

Kan ikke stenges

Vasara skrev i går kveld at spørsmålet som dukker opp ofte nå, er hvorfor kommunen ikke bare kan stenge av vannet til hele bygda, slik at bassenget fylles opp.

– Hvis vi stenger av vannet får vi undertrykk i ledningsnettet, og risikoen for forurenset vann i vannrørene øker. Forurenset vann i forståelsen av avløpsvann. Derfor kan vi ikke bare stenge av, og derfor må alle fortsatt spare på vannet, sier ordføreren.

Skolene holder åpent og kommunen kjører vann til skolene.

– Når det gjelder høydebassenget, så er det en tank som fylles opp, og det er derfor det går såpass raskt. En tank er stengt av, da den skal vaskes ned og fylles opp med brønnvann igjen. Vakuumpumpe er midlertidig ordnet, og vi jobber med å få en permanent løsning på plass. Vi regner med å vite mer i løpet av denne uka, sier ordføreren.

– Ingen krise

Nå har kommunen tatt nye vannprøver og det skal gjøres flere dager framover. Det er tatt prøver av vannet fra elva, fra det såkalte råvannet og fra en kran på rådhuset og ved slakteriet. Resultatene av prøvene vil etter hvert bli lagt ut på den kommunale hjemmesiden.

– Situasjonen er under overvåkning, det er stadig ikke normalsituasjon for vannforsyningen, men heller ingen kriseberedskap, forklarer Vasara.