Det frykter Ap-politiker Ernst Berge foran onsdagens kommunestyremøte i Loppa. Så langt har han slitt med å få gehør i sitt eget parti, men håper i det lengste at hele kommunestyret stiller seg bak satsingen. Inkludert SV, Senterpartiet og hans eget parti. Ordførerpartiet Høyre har allerede frontet sin begeistring.

– I Porsanger satser de på snuhavn, mens Alta utvikler sjørettet areal på Langnes. Vi kan ikke bli sittende på gjerdet, mener kommunestyrerepresentanten fra Nuvsvåg. Berge hadde i sin tid store planer for en vannfabrikk, men i denne saken har han verken eierskap eller egeninteresse.

– Dette handler om Loppas beste, det vil si arbeidsplasser og bosetting, sier han.

– Må skape vekst

Det planlagte industriområdet på Sandbakken er på ca 150.000 kvadratmeter. Etter det Altaposten erfarer har havbruksaktør Norway Royal Salmon (NRS) vist stor interesse for området. Bakdelen er behovet for ferge og avstanden til flyplass, men likefullt er området meget attraktivt og tett på lokaliteter. Formannskapet i Loppa kommune var kun villig til å strekke seg til å bruke 200.000 kroner, men behovet til planarbeid og geotekniske undersøkelser er på millionen.

– Det er i den store sammenhengen små summer, men helt nødvendig grunnlagsarbeid for at en stor næringsaktør skal etablere seg på Sandbakken, mener partiveteranen, som mener både Vestre Loppa og hele kommunen trenger en slik satsing.

– Vi må skape vekst og attraktive arbeidsplass for å møte fraflyttingen ute i distriktene, mener han.

Tirsdag morgen hadde Berge møte med sin egen gruppeleder og har gode håp for at Ap skal følge Høyre i denne saken på onsdag.

– Det vil imidlertid være et sterkt signal hvis hele kommunestyret gir grønt lys, i stedet for at vi opptrer splittet i denne saken, påpeker Berge.

Utløser veiløsning?

Han mener en etablering på Sandbakken også kan ha betydning for annen viktig infrarstruktur, blant annet den 40 år gamle saken om oppgradering av veien fra Nuvsvåg til Tverrfjord.

– Med en stor aktør og mange arbeidsplasser vil vi stå mye sterkere i denne «kranglesaken» som har fulgt oss så lenge, mener Berge, som krysser fingrene for et flertall.

Ordfører Steinar Halvorsen er på linje med Berge.

– Det er vel og bra med et planprogram til 200.000 kroner, slik administrasjonen og formannskapet legger opp til, men uten en geoteknisk undersøkelse, er det vanskelig å få napp. Et selskap vil ikke gjøre en investeringsbeslutning  før dette er på plass, mener Halvorsen.HÅPER PÅ ENIGHET: Ernst Berge (Ap) håper hele kommunestyret går sammen om å satse på industriområdet i Nuvsvåg.