Ordfører Johan Vasara (Ap) mener helseforetak og sentrale myndigheter må låne øre også til den samiske befolkningen i sykehusdebatten som raser. I Kautokeino føles Rovaniemi nærmere enn sykehuset i Hammerfest.

Fare for liv og helse

Han vedgår å ikke ha finlest utredningsrapporten fra analysebyrået Oslo Economics (OE). Basert på en analyse av en rekke forhold konkluderer OE med at en bør speilvende dagens sykehusstruktur, der en bygger et nytt akuttsykehus i Alta og gjør om sykehuset i Hammerfest til et nærsykehus. Nåverdien av samfunnsgevinsten er beregnet til 450 millioner kroner.

– Jeg trenger ikke lese rapporten for å vite at befolkningen i Kautokeino føler seg utrygg fordi sykehuset er for mange timer unna. Det er logisk at over en halvering av avstanden til sykehus, vil ha en svært positiv helsegevinst for oss i Kautokeino. Det er forferdelig langt til Hammerfest for oss når det det snakk om fødsler, akutte skader eller sykdom, påpeker Vasara og legger til:

– Ingen kan være overrasket over at utrederne anbefaler å flytte sykehuset slik at det kommer nærmere flest mulig, og ikke minst gir de som er lengst unna sykehus kortere vei.

Klare fakta

I utredningen er det vist til at 58 prosent av befolkningen får vesentlig redusert reisetid ved en flytting av sykehuset fra Hammerfest til Alta, mens bare 27 prosent får vesentlig økt reisetid. Gjennomsnittlig reisetid ved et sykehus i Alta vil være betydelig kortere enn ved en videreføring av dagens sykehus i Hammerfest. I dagens situasjon er gjennomsnittlig reisetid med bil 120 minutter, som vil reduseres til 80 minutter dersom sykehuset ligger i Alta.

Et annet moment er at rapporten ikke inkluderer kommunene Kvænangen, Nordreisa og Skjervøy i Troms i reisetidsanalysen. Det fordi kommunene ikke er en del av opptaksområdet til Finnmarkssykehuset. Rapporten viser til at innbyggerne i disse kommunene vil få redusert reisetid til akuttsykehus dersom sykehuset i Vest-Finnmark lokaliseres i Alta. For Kvænangen sin del er det opp til to timers reduksjon, for Nordreisa om lag en time, mens befolkningen på Skjervøy vil spare om lag en halvtime. Det er forventet at det vil bo om lag 10.000 innbyggere i disse tre Troms-kommunene i 2040.

– Start folkeaksjon

Ellen Anne Hætta fra Masi har 76 år bak seg, og har mange tøffe opplevelser i sin erfaringsbase. Hætta tar til ordet for demonstrasjonstog og håper  på en underskriftsaksjon for å synliggjøre behovet for et akuttsykehus i Alta som kan betjene nabokommunene.

– Jeg skulle gjerne selv stått i bresjen for en sånn aksjon, men jeg innser at jeg er for gammel. For meg er det naturlig å tenke Kautokeino,  men jeg er også opptatt av at innbyggerne i Loppa og Kvænangen kan få betydelig kortere vei til sykehus, påpeker Ellen Anne og legger til:

– Alle som har opplevd akutt sykdom, skade eller fødsel vet at nærheten til sykehus er svært viktig.  De fleste som bor i Kautokeino har slike opplevelser, enten selv eller i nær familie eller venner.

Vargsundexpressen

Ordfører Vasara forteller at inntil det bygges sykehus i Alta er Alta nærsykehus et skritt i riktig retning. Alta nærsykehus er i realiten et distriktsmedisinsk senter, men vil også styrke akuttberedskapen med et moderne billeddiagnosesenter med CT, MR og ultralyd.

– Vi synes det er fint at man nå er i gang med Alta nærsykehus. Det vil bli viktig for mange, men endrer ikke behovet for en grunnleggende strukturendring, påpeker ordføreren.

Han har stor forståelse for at politikerne i Hammerfest kjemper mot de endringer som er foreslått, men tror de har valgt feil strategi.

– Skal Hammerfest skape tilhengere for sykehuset i byen må de gjøre tilgjengeligheten bedre enn i dag. Vargsundsexpressen letter reisen til Hammerfest mye, ikke minst på værharde vinterdager. Vargsundexpressen er en behagelig og trygg reisemåte i kombinasjon med privatbil, også  for mange i min kommune. Hadde jeg vært politiker i Hammerfest ville jeg satt dette tilbudet høyt på min prioriteringsliste, påpeker Vasara og legger til:

– Jeg forstår rett og slett ikke hvorfor tilbudet motarbeides av politikere som er opptatt av å slå ring rundt sykehuset i Hammerfest.