– Sa ledere skulle være «nazi» mot lærerne

– I salen satt det en far som hadde mistet sin sønn på Utøya.

Rektor Inger Persen.  Foto: Tom Skoglund

nyheter

Tillitsvalgt for Skolenes landsforbund og lærer ved Alta videregående skole, Gaute Jørgensen Dahl, fortalte om en fryktkultur ved Alta videregående skole, som ble forsterket da rektor Inger Persen trådte inn i stillingen som rektor i 2009.

Allerde ved første møte fikk Dahl bange anelser:

– Hun presiserte mot slutten av møtet at hun kunne være både «tøff og veldig tøff». Jeg tenkte mitt, men avfeide at det egentlig kunne være en glipp. Men et poeng var at en tidligere arbeidsmiljøundersøkelse viste at «frykt» var et moment som ble ansett som problematisk, sa Dahl.

– Skulle være nazi

I et møte i slutten av 2011 skal det ha kommet en uttalelse som mange vil anse som usmakelig:

– Det ble sagt at nye ledere skulle være «nazi» (som Altaposten forstår det; knallhard, red. anm) mot lærerne. Og i dette møtet satt det altså en far som hadde mistet ungen sin på Utøya. Det ble reagert på ordbruken og diskutert i en pause. Etter pausen kom det en beklagelse. Men slikt setter seg i en organisasjon, sa Dahl.

Han fortalte at han er blitt utskjelt av rektor i tillitsvalgtsmøte.

– Rollen å skulle forstå funksjonen man har som tillitsvalgt er kanskje ikke enkel. Men det er viktig, sa Dahl.


Samlet mener Dahl at Persen har et temperement som kommer til syne fra tid til annen. Også assisterende rektor Ann Kristin Strøm skal ha eksplodert i møter.

– Det har kommet beklagelser i etterkant, presiserte Dahl.