– Vi lærer fransk her på kokkelinja fordi vi snart skal reise til Frankrike. Fransk er jo verdens matspråk, og vårt fagspråk. Vi håper å reise i mars eller april, og gleder oss veldig.

Det sier Jens-Christian Fagerheim (17) og Vårin Larsen (17) på VG2 Kokk- og servitørfag ved Alta videregående skole. En samarbeidsavtale gjør at de nå kan dra som utvekslingselever til Nimes i Frankrike. Senere får de mulighet til å være et helt år i en bedrift, og bli faglærte kokker med både norsk fagbrev og French Diploma.

– Vi får stipend for det året, sier de, og forteller at en tidligere elev fra Alta vgs nå jobber som chef i Paris. De bekrefter at slikt mesternivå er målet også for dem.

HAR KOKT I HOP UNIKT TILBUD: I mars skal elever fra VG2 Kokk og servitør ved Alta videregående skole hospitere i bedrifter i Frankrike. Vi ser fra venstre fransklærer Håvard Nicolaysen, VG3-elev Karianne Hågensen Simensen, fag- og kontaktlærer Hans Ole Sandring, VG2-elevene Vårin Larsen og Jens-Christian Fagerheim, og fransklærer Ingvild Pharm Bull. Avdelingsleder Bjørn Inge Andreassen var bortreist. – Bjørn Inge har nemlig hovedæren for at Alta vgs i dag er så langt framme på internasjonalisering, sier de andre. Foto: Arne Hauge

Bort med barrierer

Kokkefransk forsvant med reform 97, så elevene følger den vanlige franskklassen.

– Elevene fra kokkelinja er svært motivert. Nesten mer motiverte enn mine vanlige franskelever, sier fransklærer Ingvild Pharm Bull.

– Det man har lyst til å gjøre har så mye å si for motivasjonen, sier VG3-elev Karianne Hågensen Simensen. Altas tidlige interesse for Erasmus+ programmet gjorde det mulig for henne å reise, og det vil hun varmt anbefale at også Jens-Christian og Vårin gjør.

– Det bryter barrierer og gir så mange muligheter, sier Karianne.

Elevene kan hospitere i bedrifter, og følge undervisning på skolen i Nimes. Dette forutsetter at elevene kan noe fransk, og fra i år følger alle elevene på VG2 franskundervisning som er yrkesrettet mot kokk- og servitørfaget.

Unge ambassadører

– Tilbudet burde eksistere på flere yrkesfaglinjer, sier Vårin, som sier at yrkesfag har mye høyere status hos oss enn sørover i landet. Statusen bør opp, mener hun.

Fag- og kontaktlærer Hans Ole Sandring sier at det fins helt konkrete planer for å utvide ordningen, i første omgang til linjen Reiseliv, service og samferdsel.

– De drar ut som gode ambassadører for Norge, og vender tilbake med kompetanse vi har behov for, sier Sandring.

Det var i 2014 at  avdelingsleder Bjørn Inge Andreassen fikk i oppdrag fra rektor å jobbe fram flere internasjonale prosjekter. Og det har han virkelig klart, bekrefter Sandring og de andre.

– Det er svært mange detaljer ute og går i dette, men kort fortalt så skrives det nå flere søknader fra vår side, sier Andreassen.

Ingen grenser

– Det skjer i det hele tatt mye på internasjonalisering og da spesielt med tema entreprenørskap, hvor Norge og Sverige er svært langt fremme. Resultatet er at det nå blir veldig spennende å være elev, spesielt på kokkelinja her i Alta, sier Andreassen, som sier at bare fantasien setter grenser for hvilke fag og linjer som kan nyte godt av internasjonal utveksling.

– Alta vgs har vist seg som en seriøs samarbeidspartner, og har nå et nettverk av skoler i andre land som gjør jobben mye enklere, bekrefter Andreassen, som sier at grunnlaget for det hele ble lagt gjennom et mangeårig samarbeid med Bjørknesgymnasiet i Boden i Sverige. Her fikk de en erfaring med EU prosjekter som i sin tur ble en døråpner inn til blant annet Erasmus+.

Femnasjoners

– Vi ble med i en søknadsprosess med dem om et nytt stort strategisk partnerskapsprosjekt, et femnasjoners prosjekt, sier Andreassen, og sier at det var her VG3-elev Karianne Hågensen deltok og fikk sin utveksling til Frankrike.

Dette prosjektet er i sin avslutningsfase, men spinoff effekten ble at de fem landene ønsker å jobbe videre med entreprenørskap som hovedtema i et nytt strategisk partnerskapsprosjekt.

– Her var det et unisont ønske fra de andre landene at Alta vgs står som hovedskole og koordinatorskole i det nye prosjektet, sier avdelingslederen, som har frist til mars for denne søknaden.

En stor gulrot

I tillegg søkes det altså om et såkalt mobilitetsprosjekt, hvor Vårin og Jens-Christian allerede fra mars, april neste år kan få mulighet for praksisutveksling i Frankrike for Kokk og servitør, og i Italia for Reiseliv og turisme.

– De elevene vi sender ned er de som virkelig vil noe med kokkeutdanningen sin, sier Andreassen, som bekrefter at den store gulroten er muligheten for å få fransk fagbrev i kokkefaget.

– Alta vgs og lærerne har helt klart gjort et solid og godt inntrykk overfor de andre landene. Dette er sterke og gode prosjekter som kommer alle til nytte, oppsummerer Andreassen.