Doktorgrad på hviske-tema

Alta-dame tar grep om kvinneplager.

  Foto: Privat

nyheter

May Wenche Jøraholmen har tatt doktorgrad på noe som betyr masse for kvinner, men som sjeldent snakkes høyt om. Nemlig underlivsinfeksjoner. Men hva skjer når kremen og pillene vi lurer opp og inn der nede bare kommer ut igjen? Dette ville farmasøytutdannede Jøraholmen finne en løsning på.

36-åringen utviklet dermed en gele som skal hjelpe virkestoffene i legemidlene til å komme frem til infeksjonsområdene i underlivet .

– Utfordringen er ofte at virkestoffene renner ut før det rekker å virke eller at de ikke kommer frem dit de skal virke. Geleen skal altså brukes til å transportere virkestoffene gjennom slimhinnene og til å holde seg der til medisinen virker, forklarer lektoren som i dag jobber ved Norges arktiske universitet i Tromsø.

Sterilitet

Geleen kan potensielt brukes til å behandle flere underlivsinfeksjoner, alt etter hvilke virkestoffer som brukes i geleen, men forskerne har fokusert på soppinfeksjon, papillomavirus (HPV) og herpes. De to sistnevnte er sykdommer som er seksuelt overførbare. Ifølge folkehelseinstituttet skyldes nesten alle tilfeller av livmorhalskreft papillomavirus, og derfor får kvinner født i 1991 eller senere tilbud om gratis HPV-vaksine.

– Underlivsplager som ikke blir behandlet kan få alvorlige konsekvenser som sterilitet, for tidlig fødsel eller kreft, bemerker Jøraholmen, som har fått publisert forskningen sin i flere tidsskrifter. Nå er håpet at legemiddelindustrien vil ta i bruk geleen.

– Det er det som er ønsket, men så langt har vi ikke kommet ennå.

Til Alta bibliotek

Torsdag kommer universitetslektoren til hjembyen for å holde foredrag om forskningen sin på Alta bibliotek. Foredraget arrangeres av Alta sanitetsforening. Doktorgraden til Jøraholmen er sponset av Norske sanitetskvinner.

– Underlivsplager er ikke noe det snakkes så høyt om og det er heller ikke så mye penger som brukes til å forske på det. Jeg er derfor svært takknemlig for støtten fra Norske sanitetskvinner, sier altaværingen.

Foredraget på torsdag starter klokken 19.00, og i tillegg til May Wenche kommer også Grete Rugland fra Veiledningssenteret for pårørende for rusavhengige, for å fortelle om deres arbeid.

– Foredragene er gratis og det blir salg av kaffe og kaker, melder Lise Beate Mikalsen i Alta sanitetsforening.