– Det er som enkeltpersoner ledelsen ved Finnmarkssykehuset har nektet å la seg intervjue.

Analysebedriften Oslo Economics er blitt kritisert fra overlegen ved Hammerfest sykehus for å ikke ha tatt kontakt med fagfolk i Finnmarkssykehuset for å få nyansert rapporten som konkluderer med stor samfunnsgevinst på å flytte akuttsykehuset til Alta. I rapporten fra Oslo Economics går det fram at ledelsen har nektet å la seg intervjue, og at Finnmarksykehuset ikke har vært villig til å yte bistand for å få fram data og informasjon.

– Dette kjenner vi oss ikke igjen i. Det har aldri kommet noen offisiell henvendelse til Finnmarkssykehuset fra Oslo Economics om å få tilgang på data og informasjon, sier kommunikasjonssjefen.

Enkeltpersoner spurt

Han bekrefter at utrederne har vært i kontakt med Finnmarkssykehuset, men da for å kunne intervju ledelsen.

– Oslo Economics har tatt kontakt med enkeltpersoner og ikke Finnmarkssykehuset, slår Greiner fast.

– Er disse enkeltpersonene i ledergruppen til Finnmarkssykehuset?

– Ja, konkret har de vært i kontakt med tre ledere.

– Er ikke de tre lederne å betrakte som ledelsen ved Finnmarkssykehuset?

– Ja, de er med i ledergruppen, men de ble kontaktet som enkeltpersoner for å stille opp i intervju. Det ble ikke rettet en offisiell forespørsel til Finnmarkssykehuset om å bidra med intervju og informasjon.

– Hvem er de tre i ledergruppen som ble forespurt om intervju?

– Det er blant annet meg, og så er det klinikksjef for Klinikk Hammerfest, Vivi Brenden Bech, klinikksjef ved Klinikk Kirkenes, Rita Jørgensen.

– Hvorfor ville dere ikke stille opp til intervju for å gi utrederne et best mulig vurderingsgrunnlag?

– Jeg kan bare svare for meg selv. Så lenge jeg er en del av toppledelsen syntes jeg ikke det var riktig å dele mine vurderinger og synspunkt med utrederne. For egen del anbefalte jeg utrederne å ta kontakt med fagpersonell, ansatte med medisinsk bakgrunn, sier kommunikasjonsjef Greiner.

Kritisk til utredningen

Konklusjonen i utredningen er at helseforetaket må starte arbeidet med å utrede/planlegge akuttsykehus for Vest-Finnmark i Alta og et nærsykehus i Hammerfest.  Oslo Economics har skaffet tilveie et omfattende fakta og statistikkmateriale, som utrederne  har brukt fem måneder på å hente inn og analysere. Det anerkjente analysebyrået hevder dette vil gi stor helsemessig gevinst for en samlet befolkning i Vest-Finnmark, og at strukturendringen vil bety nærmere en halv milliard i samfunnøkonomisk gevinst.

Mur av taushet?

Utrederne har blitt møtt med en mur av taushet hos Finnmarkssykehuset. Dette viser de til tidlig i rapporten:

«Utredningen er gjennomført uten noen bistand fra Finnmarkssykehuset HF eller Helse Nord RHF (med unntak av bistand til fremskaffelse av oppmøtedata). Vi har derfor måttet gjennomføre alle våre analyser kun med offentlig tilgjengelige data. Det har heller ikke vært mulig å få i stand intervju med hverken ledelsen eller brukerrepresentanter ved Finnmarkssykehuset.»

Kommunikasjonssjef Greiner mener at dette ikke er riktig, og at det ville vært fullt mulig for utrederne å få innspill fra medisinsk nøkkelpersonell i organisasjonen om de hadde ønsket det.

– Det var fritt fram for utrederne å hente tilgjengelig informasjon. Blant annet i et omfattende grunnlagsmateriale for Strategisk Utviklingsplan som er vedtatt og utredningen gjort i forkant av beslutningen om å bygge Alta Nærsykehus, påpeker Greiner.

  • Da Altaposten mandag omtale at Oslo Economics ikke hadde fått ledelsen ved Finnmarkssykehuset i tale (nektet intervju), og at foretaket heller ikke ville bidra med faktaopplysninger til grunnlagsmaterialet, reagerte både ordfører Monica Nielsen og opposisjonens Trine Noodt (V) skarpt. Foranledningen var kritikken fra overlege Ingerid Petrikke Olsen ved sykehuset i Hammerfest om at fagfolk ikke var spurt eller hadde fått anledningen til å nyansere rapporten.