Utredningen fra analysebyrået Oslo Economics anbefaler at sykehuset i Hammerfest blir et nærsykehus og at akuttsykehsuet for Vest-Finnamrk bygges opp i Alta. Ifølge det anerkjente analysebyrået vil omleggingen spare tiervis av millioner kroner årlig i lavere reisekostnader. Den anbefalte omleggingen gir et samfunnsøkonomisk regnskap gir flere hunder millioner i pluss. I tillegg slås det fast at sykehus i Alta vil gi en betydelig helsegevinst totalt sett, og at en ny slik struktur vil redde liv.

«Jeg bestemmer»

Høie viser til at både han og den forrige helseministeren har slått fast at sykehusstrukturen i Finnmark ligger fast. Han peker også på at rapporten ikke tar høyde for den risikoen som ville oppstått dersom det skapes usikkerhet om det fortsatt skal være akuttsykehus i Hammerfest.

Ingen utredning

I sterk kontrast til utredningen som den anerkjenne analysebedriften Oslo Economics har brukt fem måneder på å få fram, står Helse Nords totale avvisning av krav om helhetlig faglige samfunnsmessige analyser av sykehusstrukturen i Finnmark. Helse Nord har igangsatt lignende utredninger og analyser av sykehusstrukturen for Helgelandssykehuset der ett av alternativene er å gjøre om to av tre lokalsykehus til distriktsmedisinske sentre. I rapporten fra Olse Economics er anbefalingen:

«Finnmarkssykehuset HF bør først utrede lokaliseringen av et nytt sykehus i Vest-Finnmark, der alle relevante samfunnsvirkninger vurderes. Det er sannsynlig at en slik analyse vil måtte konkludere med at akuttsykehuset skal lokaliseres i Alta.»