Altaposten kunne forleden fortelle at et notat viste at politisk ledelse i Alta kommune stoppet rådmann Bjørn-Atle Hansen fra å legge fram en saksutredning som ville åpnet for en felles fylkesmann for Troms og Finnmark med sete i Alta. I stedet gikk kommunestyret med 23 mot 12 stemmer inn for å støtte en uttalelse om å beholde fylkesmannsembetet i Finnmark og med Vadsø som sete for Fylkesmannen.

Støtte fra flertallet

Varaordfører Anita Håkegård Pedersen (SV) reagerer på Altapostens oppslag, og ikke minst kritikken fra Frp og Bengt Rune Strifeldt.

–  Strifeldt prøver febrilsk å få oppmerksomhet i denne saken, etter at den er stemt over og avgjort.  Kommunestyret er vårt øverste politiske organ i kommunen. Det skal man ha respekt for. Der ble det 19. september  stemt over om vi ville støtte en uttalelse fra Vadsø kommune om fremtidig sete for Fylkesmannen. Denne uttalelsen fikk støtte fra 23 av 35 medlemmer i kommunestyret. Strifeldt og Frp hadde et forslag om å utarbeide ny sak til neste formannskap som belyser fylkesmannens rolle sett fra kommunens ståsted. Det fikk bare 12 stemmer og ble forkastet, påpeker Håkegård Pedersen og legger til:

– Det var med andre ord ikke nødvendig for administrasjonen og utrede noe mer i saken, den er ferdig politisk behandlet. Strifeldt er nedstemt av et to tredels stort flertall, og det må han respektere.

Munnkurv

Overfor Altaposten gjør Bengt Rune Strifeldt det klart at han har stor respekt for kommunestyrets flertallsvedtak, og at respekten er knyttet til at vedtakene skjer etter at kommunestyret får opplyst sakene på en bred måte av en objektiv adminsitrasjon.

– I dette tilfellet er mitt og mindretallets ankepunkt det som skjer i forkant av voteringen. Jeg har uttalt meg på bakgrunn av at Altaposten har tilgang på et internt notat fra rådmannen, hvor han har sett på regionaliseringen av fylkesmannsembetet ut fra Altas interesser. Overfor Altaposten har rådmannen bekreftet at han ble stoppet i arbeidet med å utrede saken for kommunestyret. Det er spesielt, så lenge kommunaldepartementet i brevs form har bedt om kommunens høringssvar, sier Strifeldt og legger til:

– Det er sterkt beklagelig, og etter mitt syn også sterkt kritikkverdig, at når saken kommer opp i kommunestyret, så velger politisk ledelse å være helt taus om at de har satt munnkurv på administrasjonen. Uten at Altaposten hadde gjort en jobb her hadde vi ikke fått vite at rådmannen faktisk var i gang med en utredning, men ble stoppet av noen i posisjonen. Det er manglende respekt for demokratiet og en udemokratisk måte å styre vedtak på, mener Strifeldt.

– Men ville voteringen gitt et annet resultat om kommunestyret var kjent med administrasjonens notat og vurderinger?

– Det blir spekulasjon, men personlig tror jeg at det ville blitt umulig å forsvare  at kommunestyret i Alta skulle frasi seg kommunens interesser og stemme blindt på vurderingene som kommunestyret i Vadsø hadde gjort seg opp. Vi må ikke glemme at denne saken ble lagt fram for oss i kommunestyret under posten orientering. Den ble nærmest ble kuppet inn etter at ordføreren i forkant hadde lovet sine venner i Finnmark støtte fra Alta.