Den Alta-bosatte mannen (28) som er en av fem tiltalte i det som er Finnmarks største narkotikasak må møte i Nord-Troms tingrett 10. oktober. Her er han tiltalt for å tilhøre et organisert kriminelt nettverk som har hatt befatning med 13,7 kilo amfetamin og 16 kilo hasj.

Mannen er som Altaposten tidligere har meldt nå siktet i en ny narkotikasak. Dette etter at mekanikere 19. eller 20. september fant narkotika i en trailer som var levert inn til service ved et av byens verksted. Altaposten er ikke kjent med kvantum eller type narkotika, men etterforskningsleder Svein Erling Mikalsen har tidligere bekreftet at det er snakk om et «større narkotikafunn».

Men det er slett ikke sikkert at den nye saken utgjør noen reell fare for den narkotiltalte 28-åringen. For dersom han blir dømt etter tiltalen i «Finnmarks største narkotikasak» vil han i realiteten få en betydelig strafferabatt om han blir dømt i «trailer-saken»:

– Det er riktig det. Det er også derfor det er viktig at politi etterforsker effektivt og påtalemyndigheten sørger for å få sakene påtaleavgjort raskt, slik at vi kan få på plass domfellelse, sier førstestatsadvokat Lars Fause ved Troms og Finnmark statsadvokatembeter.

Årsaken til at Fause mener det er viktig å være rask, er at nye narkotikaforhold som avdekkes i perioden mellom pågripelse og fram til rettskraftig dom foreligger, vil få en betydelig «strafferabatt»:

– Når en person er siktet eller tiltalt og så begår nye forhold (innenfor samme «felt», eksempelvis narkotikakriminalitet, red. anm) så vil dette «kumuleres» i den nye rettssaken. Straffene slås sammen etter et bestemt system. Når OP Finnmark er rettskraftig, så vil eventuelle nye narkotikasaker stå på egne bein, og bli sett på som separate saker, sier Fause, som bruker betegnelsen «OP Finnmark» om Finnmarks største narkosak.

– Og en kommentar fra oss herfra er at OP Finnmark er blitt altfor gammel, etter vårt skjønn.

Det er Fauses kollega, statsadvokat Torstein Lindquister, som skal føre «OP Finnmark» for retten. Han sier det er gode grunner til at det har tatt tid å få saken klar for å føres for retten:

– Saken begynner neste mandag. Det er fem tiltalte i en sak der det er ganske store kvantum, og der saken har vært etterforsket fra både Øst-Finnmark og Vest-Finnmark. Tilslaget fant sted i juni i fjor, og saken har vært forsøkt fått opp for retten allerede i vår. Men av flere årsaker lot det seg ikke gjøre. Da saken måtte utsettes ble det klart at den ikke kunne gå før nå i oktober, sier Lindquister.

At «OP Finnmark»-saken ble utsatt med et halvt år medfører også at «trailer-saken» er innenfor grensa for å kunne pådømmes som et samtidig begått forhold.

– Det vi vil ta med i «OP Finnmark» er forhold fra juni 2015 og noen år tilbake i tid. La oss si at det kommer en dom i denne saken i november 2016, og så blir denne rettskraftig (ikke anket, red. anm). Da vil alle narkotikaforhold de tiltalte eventuelt pådrar seg fram til november 2016 anses å være «samtidig begåtte forhold». En dom for «samtidig begåtte forhold» skal regnes som at dette var en del av den første rettssaken. Det blir en skjønnsmessig vurdering, som domstolen skal gjøre, rundt hvor stort påslaget til slutt skal bli. For det er ikke sånn at man kan herje fritt uten å få påslag i straffen.

– La oss si at det i «trailer-saken» dreier seg om et kilo hasj. Vil dette få mye å si, om han blir dømt i OP Finnmark, der han er tiltalt for befatning med 9,7 kilo amfetamin og 16 kilo hasj?

– Det får ikke så mye å si om denne mannen er tatt med et kilo hasj nå, sammenlignet med om en «vanlig» person blir tatt med et kilo hasj. Når det blir så store kvantum som vi har å gjøre med her, spiller et kilo hasj til eller fra liten rolle, sier Lindquister.

Slås ikke sammen

– Hvorfor er det ikke slik at man kan si at forhold som oppdages etter en pågripelse regnes som «nye» forhold?

– Dette har vært hyppig diskutert, det at dess hyppigere du begår lovbrudd dess mindre påslag får du. Men det er lovgiver, Stortinget, som bestemmer dette. Vi i påtalemyndigheten må bare forholde oss til dette, sier Lindquister.

Førstestatsadvokat Fause understreker at en ordning lik den i USA, der alle kriminelle forhold en dømmes for bare summeres sammen, er en helt annen måte å tenke straff på:

– Etter norsk strafferett vil flere straffbare forhold «kumuleres». To forhold som isolert gir 30 dagers ubetinget fengsel fører ikke til en straff på 60 dager – men kanskje 40 dager ubetinget fengsel. Dette er en gammel straffetradisjon. Amerikanerne plusser alt sammen, så kan du ende med to ganger livstid. Vi har en annen måte å tenke på, og jeg tror de fleste i Norge er enige i at det er slik det skal være også i framtiden.

– Men samlet er det viktige for oss, med det systemet som finnes rundt kumulering i dag, å få saker raskt påtaleavgjort og ført for retten. Det er medisinen mot kriminelle gjengangere.